Grappa

Grappa
Grappa
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren

Grappa komt uit Italië en wordt, net als vele andere sterke dranken, gemaakt van druiven. Ook de naam verwijst naar de druif, oftewel Grappolo in het Italiaans.

Dit drankje wordt gemaakt van alles wat overblijft; oorspronkelijk werd Grappa gemaakt, zodat de wijnboeren de overtollige druiven niet weg hoefden te gooien. Overigens zegt dit niets over de smaak! Er zijn veel verschillende Grappa’s op de markt. De smaak hangt helemaal af van de kwaliteit van de druif die gebruikt is en het soort vaten waarin het drankje gerijpt is. En dan wordt Grappa sommige gevallen ook nog zachter of zoeter gemaakt door de toevoeging van kruiden of fruitsiropen…

Grappa drinken

Grappa wordt vaak gedronken na een maaltijd waarbij wijn geserveerd is. Je kunt Grappa ook door de koffie of een glas mineraalwater doen. De beste temperatuur voor jonge Grappa is tussen 8 en 10 graden. Een oudere Grappa smaakt het beste als hij tussen de 16 en 18 graden is. Speciale Grappa-glazen. Deze glazen zijn van onderen bol en van boven smal en recht.

De geschiedenis van Grappa

Er wordt gezegd dat rond 500 v. Christus de Bourgondiërs van Duitsland naar het warmere zuiden trokken. Daar waren zij de eersten die van de resten van druiven sterke drank maakten. Overigens bestaan er sinds de 15de eeuw heel veel regels over de productie en export van Grappa. Wist je dat er op de export van Grappa toentertijd al tol geheven werd? De boeren mochten het drankje wel gewoon voor eigen gebruik blijven produceren. Dankzij deze boeren is het recept van generatie op generatie doorgegeven.

Soorten Grappa

Er zijn heel veel soorten Grappa. Dat is helemaal niet vreemd; het drankje wordt tenslotte al zo’n duizend jaar gemaakt. Natuurlijk vertellen wij je alles over de verschillende soorten!

  • Jonge Grappa: wordt gemaakt van druivenresten met een neutrale smaak. Aan deze Grappa is geen kruiden toegevoegd en dit drankje wordt niet gerijpt in vaten.
  • Jonge aromatische Grappa: deze variant wordt op dezelfde manier gemaakt als jonge Grappa, alleen voor deze Grappa aromatische druivenresten gebruikt.
  • Grappa opgeslagen in houten vaten: deze Grappa is gemaakt van neutrale druivenresten en is korte tijd gerijpt in houten vaten.
  • Aromatische Grappa opgeslagen in houten vaten: deze grappa is gemaakt van aromatische druivenresten en heeft korte tijd gerijpt in houten vaten.
  • Oude Grappa: wordt gemaakt van neutrale druivenresten, deze variant is minimaal zes maanden gerijpt in houten vaten en is daarna nog zes maanden luchtdicht bewaard.
  • Oude aromatische Grappa: een oude Grappa gemaakt van aromatische druivenresten.
  • Aromatische Grappa: aan deze varianten zijn kruiden toegevoegd.

Vinopio heeft een heel groot assortiment Grappa’s. Ze variëren in prijs en kwaliteit, wat betekent dat iedereen wel een lekkere fles Grappa kan vinden!

Copyright © 2020 Vinopio