Eau de Vie

Sterke Alcoholische drank, Obstler (Duitsland), Levenswater (Belgie), Eau de Vie (Frankrijk & Zwitserland)

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren

Eau de vie

Eau de vie (Frans voor "levenswater") is een verzamelnaam voor allerlei sterk-alcoholische dranken, die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedistilleerde vruchten.

Een eau de vie werd tot enkele jaren geleden altijd puur gedronken, voor het diner of als digestief na een diner. Tegenwoordig worden er cocktails mee gemaakt, waarbij de wodka, gin of rum door een eau de vie wordt vervangen, bijvoorbeeld een Mirabelle tonic, als een gin-tonic, met een schijfje sinaasappel.

Uit het Rhônedal in het Zwitserse kanton Valais komt de beroemde Poire Williamine, ook wel Poire William of Poire Williams genoemd. Hij wordt tegenwoordig ook buiten de Valais geproduceerd, onder andere in Bern, en ook in Frankrijk. Soms wordt hij nog verkocht met een peer in de fles, waardoor hij ook wel een Poire Prisonière wordt genoemd.

In 2001 kreeg de Poire Williamine het AOC-label (Appellation d'Origine Contrôlée), samen met de bekende Gruyère kaas (nu AOP). Er mag nu alleen Eau-de-vie de poire du Valais op staan als de peren uit de Valais komen en de eau de vie daar wordt geproduceerd. Er is acht kilo peren nodig om één fles Poire te maken. Distillerij Morand uit Martigny, een familiebedrijf dat sinds het einde van de 19de eeuw distillaten maakt, is de grootste producent.

Eau de Vie is een sterk alcoholische drank die al geproduceerd wordt sinds de middeleeuwen. De drank is een vruchtendistilaat en wordt voornamelijk in Frankrijk en Zwitserland gestookt. In Duitsland kennen we de Eau de Vie als Obstler. De letterlijke vertaling van Eau de Vie is 'Levenswater'.

Copyright © 2024 Vinopio