Cognac
Cognac is een sterk alcoholische drank die gemaakt wordt van gedistilleerde witte wijn. Deze drank wordt geproduceerd in Charente, Frankrijk. Zes streken mogen Cognac maken: Grande Champagne, Petite Champage, Borderies, Fine Bois, Bon Bois en Bois Ordinaries. Elke streek maakt een Cognac met een eigen smaak!
Strenge voorwaarden nemen de Cognac in bescherming. Het drankje mag dan ook alleen gemaakt worden uit de volgende druivenrassen: Ugni Blanc Colombard, Folle Blanche, Jurancon Blanc, Meslier Saint-Francois, Montils, Follignan en Sémillon. De Ugni Blanc wordt overigens het meest gebruikt (90 procent) voor het maken van Cognac. Plaatselijk wordt deze ook wel St-Emilion genoemd.
Cognac mag pas Cognac genoemd worden als er een dubbele distillatie plaatsvindt in een alambic Charantais, oftewel een koperen ketel. Na de eerste distillatie ontstaat er een brandewijn met een alcoholpercentage van 30 procent. De tweede distillatie heet bonne chauffe: hierbij wordt de eau-de-vie op fusten gelegd om te rijpen. Wist je dat er 10 liter wijn voor nodig is om 1 liter cognac te maken? De overgebleven eau-de-vie wordt minimaal 2,5 jaar in houten vaten gerijpt. Nu pas ontstaat het drankje dat wij kennen als Cognac. Het contact met het hout, geeft het drankje een enorme smaakboost. Het alcoholgehalte loopt moet minstens oplopen tot 40 procent. Heeft de wijn alle bovenstaande stappen doorstaan en voldoen het aan alle eisen? Dan pas spreken we over Cognac.
Soorten cognac
Cognacs dragen verschillende namen. Dit heeft vooral te maken met de rijpingstijd. Om het makkelijk te maken, hebben we de Cognacs voor je op een rij gezet.
- De V.S of ***: heeft een minimale rijptijd van 2,5 jaar. De V.S staat voor Very Special of Very Superior.
- V.S.O.P, VO of Reserve heeft een minimale rijptijd van 4,5 jaar. V.S.O.P staat voor Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale. V.O staat voor Very Old.
- Extra, X.O, Napoléon, Hors d'Age of Ancestrale heeft een minimale rijptijd van 6,5 jaar en wat daar bovenkomt.
- X.O staat voor Exceptionally Old. Overigens wordt de XO-benaming veranderd. Alleen Cognacs die minimaal 10 jaar oud zijn, krijgen in de toekomst nog een XO-label.
Vinopio verkoopt allerlei soorten Cognacs in verschillende prijsklassen.
De geschiedenis van Cognac
Wist je dat al werd bereid in de 17de eeuw? Hollandse schepen voerden toen al tijden naar de Franse stad Charente, waar de bemanning graag een voorraad wijn insloeg. Door de lange reis terug, ging de kwaliteit van de wijn echter achteruit. Hierdoor won langhoudbare brandewijn aan populariteit. In de 17de eeuw kwam de oplossing: de bewoners van Charente ontdekten de tweede distillatie. Dit was dan ook het begin van het Cognac-tijdperk. Al snel stond de streek bekend om zijn brandewijn die veel beter was dan de brandewijn uit andere streken. Charente verbond zijn naam aan de brandewijn Cognac wordt genoemd. De Hollanders versterkten deze positie door Cognac te leveren aan Engelse Adel, waardoor het drankje ook nog eens een gewild exportproduct werd. Cognac was zelfs zo populair dat veel buitenlanders naar de streek verhuisden. Dan is nu terug te zien in de namen van bekende Cognac-huizen. De cognachuizen Martell en Hennessy waren al in de 18de eeuw heer en meester in de Cognac-handel. Wel kreeg de cognac-handel te maken met fikse tegenslagen. De vraag naar Cognac was enorm, net als de overproductie. Het gevolg was een flinke prijsdaling. Ook de druifluisplaag in de 19de eeuw deed de cognac-handel geen goed. Dit was dan ook het moment voor de cognac-huizen om over te stappen van de Folle Blanche-druif naar de Ugni Blanc. Alle ontwikkelingen leidde tot strengere bescherming en wetten voor Cognac. Pas na de Tweede Wereldoorlog steeg de vraag naar Cognac weer. Tegenwoordig is dit drankje niet meer weg te denken uit het sterke dranken assortiment. Sinds 1997 is de vraag naar Cognac zelfs alleen maar gestegen.