U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Stirred Cocktails

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Stirred Cocktails

"Shaken, not stirred" is how Ian Fleming's fictional British Secret Service agent James Bond prefers his martini cocktail.

Als je van sterke drank houdt en de citrus en zuivel opzij wilt zetten, dan zijn dit stirred (geroerde) cocktails. Van de Martini tot de Manhattan, vind het drankje dat bij je past en begin te roeren.

Vertaald uit het Engels-"Shaken, not stirred" is hoe Ian Fleming's fictieve Britse Secret Service-agent James Bond zijn martini-cocktail het liefste heeft. De slogan verschijnt voor het eerst in de roman Diamonds Are Forever, hoewel Bond het zelf niet echt zegt tot Dr. No, waar zijn exacte woorden "shaken and not stirred" zijn.

The catchphrase first appears in the novel Diamonds Are Forever (1956), though Bond himself does not actually say it until Dr. No (1958), where his exact words are "shaken and not stirred." In the film adaptations of Fleming's novels, the phrase is first uttered by the villain, Dr. Julius No, when he offers the drink in Dr. No (1962), and it is not uttered by Bond himself (played by Sean Connery) until Goldfinger (1964). It is used in numerous Bond films thereafter with the notable exceptions of You Only Live Twice (1967), in which the drink is wrongly offered as "stirred, not shaken", to Bond's response "Perfect", and Casino Royale (2006) in which Bond, after losing millions of dollars in a game of poker, is asked if he wants his martini shaken or stirred and snaps, "Do I look like I give a damn?"

Wat is het verschil tussen shaken en stirred cocktails?
In de tussentijd is hier een eenvoudige vuistregel: als de laatste drank helder is (pure, plus misschien een beetje suiker), roer dan. Als het troebel is (bevat ingrediënten zoals sappen, eieren, honing of room), schud dan. Roeren is vrij eenvoudig

Hoe maak je een stirred cocktail?
Hier is een stapsgewijze handleiding om de juiste roertechniek onder de knie te krijgen:
Combineer cocktailingrediënten. Giet al je cocktailingrediënten in je mengglas.
Voeg de ijsblokjes toe. Voeg genoeg ijs toe om minstens de helft van het glas te vullen. ...
Pak de barlepel goed vast. ...
Roer door de cocktail. ...
Zeef de vloeistof in een serveerglas.

Waarom worden shaken niet stirred, shaken not stirred??
Een Martini schudden in plaats van roeren heeft twee belangrijke effecten. Eén: de snelle beweging van ijs in de shaker smelt meer van het ijs dan zachtjes roeren, waardoor de drank verdunt. Twee: de drank is eerder troebel dan helder. Voor Martini-drinkers zijn beide effecten ongewenst.

Hoe lang moet een cocktail stirred (geroerd) worden?
Hoewel de exacte tijden variëren afhankelijk van het drankje, zit je meestal goed als je een drankje 30-45 seconden roert. Dat is lang genoeg om de drank zijn ideale temperatuur te laten bereiken, waarbij de verdunning meestal afvlakt. Sommige bars beweren dat een perfecte martini 60-75 seconden moet worden geroerd, terwijl andere kiezen voor minder

James Bond kan het! We houden van onze martini’s stirred (geroerd), precies zoals de cocktailgoden het bedoeld hebben.

De stirred (geroerde) categorie omvat enkele van de klassiekers aller tijden, zoals de ouderwetse, Manhattan en Sazerac. Dat is geen toeval: een drankje moet worden geroerd als het volledig uit sterke drank bestaat, zoals vaak gebeurt met de originele klasse cocktails.

Wat niet wil zeggen dat deze regel in 100 procent van de scenario's van toepassing is. Warm geserveerde dranken worden meestal ook geroerd (geloof ons, een Irish Coffee of een Hot Toddy wil je niet shaken). En drankjes die frisdrank of mousserende wijn vereisen, moeten mogelijk worden geroerd om te voorkomen dat het bruisen bederft.

Hoewel de gedachte aan een stirred (geroerde) cocktail beelden kan oproepen van elegante roerlepels en besnorde barkeeps, zijn ze niet altijd zo fancy. Enkele van de eenvoudigste, gemakkelijkst te mixen drankjes, zoals de schroevendraaier en de Cape Codder, worden eenvoudig in het glas ingebouwd en geroerd voordat ze worden geserveerd.

Als je van een sterke drank houdt en de citrus en zuivel opzij wilt zetten, bekijk dan deze stirred (geroerde) cocktails. Van de Martini tot de Manhattan, vind het drankje dat bij je past en begin te roeren.