Armagnac

Armagnac
Armagnac
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Als Cognac Beyonce, is Armagnac Solange

Armagnac is de minder bekende van de twee Brandies, maar even goed en heeft een groep zeer toegewijde fans. Hoewel de productie van Armagnac ongeveer 200 jaar eerder dan Cognac is begonnen, bereikt het nooit hetzelfde niveau van roem. Zeer veel is te wijten aan het feit dat haar geboortestreek geen goede rivier en zee verbindingen had voor het bereiken van de Engelse en Nederlandse kooplieden zoals in het verleden met Cognac.

Armagnac is een traditionele Franse Cognac met garantie van oorsprong. Hij komt uit Gascogne, zoals d'Artagnan, de leider van de "three Musketeers.

Cognac en Armagnac worden vaak door elkaar gehaald, toch zijn dit twee verschillende drankjes

Armagnac is een Franse sterke drank die wordt geproduceerd in de regio Armagnac. In tegenstelling tot de Cognactreek, heeft de regio Armagnac te maken met strenge winters en warme zomers. Hierdoor heeft het drankje Armagnac een sterkere en vollere smaak dan Cognac.

Armagnac wordt net als cognac in verschillende leeftijdscategorieën ingedeeld:

  • VS [Very Special] - minstens 2 jaar oud
  • VSOP [Very Superior Old Pale] or Réserve - minstens 5 jaar oud
  • XO, Napoléon, Extra, Vieille Réserve - minstens 6 jaar oud
  • Hors d'age - minstens 10 jaar oud

Armagnac (/ˈɑːmənˌjæk/; French pronunciation: ​[aʁ.maˈɲak])

Productie van Armagnac

Er zijn nog meer verschillen tussen Armagnac en Cognac. Zo wordt de eerstgenoemde eenmaal gedistilleerd in tegenstelling tot Cognac die minimaal twee keer door dit proces heengaat. Het gevolg is dat Armagnac meer ‘water’, waarin de geur- en smaakstoffen zitten, bevat. De enige overeenkomst tussen Armagnac en Cognac is dat voor beide drankjes dezelfde druiven gebruiken en dat zijn er veel!

Voor deze sterke dranken worden de volgende druiven gebruikt in het proces:

  • Ugni Blanc: een veelgebruikte druif ter productie van diverse dranken en een druif die bekend staat om zijn zuurheid
  • Baco Blanc: een druif die voorkomt uit de kruising tussen de ‘folle blanche’ en de Amerikaanse ‘noah’
  • Colombard: een florale druif •
  • Folle blanche: tevens een vrij zure druif met een neutrale smaak

Geschiedenis van Armagnac

 Alambiek uit de Middeleeuwen

De Romeinen introduceerden de wijnbouw, de Arabieren distillatiemethoden en de Kelten het vat. Armagnac bestaat sinds de 12e eeuw dat is 200 jaar langer dan cognac. Het is het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Oorspronkelijk werd het geconsumeerd om zijn therapeutische werking. In het archief van het Vaticaan bevindt zich een document uit 1310 waarin meester Vital Du Four, een lid van de clerus, prior van Eauze en Saint-Mont bericht dat armagnac, mits met mate geconsumeerd, vrolijk maakt, de jeugd en gezondheid conserveert en seniliteit vertraagt.

Ook in de 14e eeuw vindt men sporen van consumptie en productie. Tussen de 15e en de 17e eeuw komt men vaker sporen tegen die erop wijzen dat op de markten van Saint-Sever, Mont-de-Marsan en Aire-sur-l'Adour armagnac werd verhandeld.

De armagnac dankt zijn commerciële ontwikkeling aan de Nederlanders. De Engelsen verboden alle andere wijnen dan die van Bordeaux gebruik te maken van de Garonne. De Nederlanders kwamen met het idee de distillatie van de wijnen van de Gascogne te bevorderen om het Engelse embargo te omzeilen. Teneinde de fluctuaties van goede en slechte jaren het hoofd te kunnen bieden, werd de productie snel opgevoerd.

Op 25 mei 1909 werd het armagnacgebied per decreet afgebakend en op 6 augustus 1936 werd de AOC, Appellation d'Origine Contrôlée armagnac, officieel in het leven geroepen.

Copyright © 2020 Vinopio