Bodegas Ontañón Natura Tempranillo 2020
Bodegas Ontañón Natura Tempranillo 2020
- € 15,10
- Spanje
- Tempranillo / Tinta Roriz
- Bodegas Ontañón
- Met body stevig, dominant, krachtig
- Rood
- 2020
- Rioja, Spanje
- tot 10 jaar
Bodegas Ontañón Natura Tempranillo 2020
Bodegas Ontañón Natura Tempranillo 2020

Bodegas Ontañón Natura Tempranillo ONGEWONE WIJN - RIJK AAN AVONTUUR!
In deze wijn zien we volledig af van het gebruik van sulfieten, zowel in de wijngaard als tijdens de productie in de wijnmakerij. #Bevat Emoties: De wildste wijnbouw in Rioja op bijna afgelegen plaatsen om Ontañón Natura te creëren, een wijn zonder toegevoegde sulfieten. Alleen emoties
Intens, krachtig en met een uitgebalanceerd boeket. In eerste instantie verschijnen hints van bramen, bosbessen, cassis en compote fruit zoals vijg en pruim. Zijn uitgesproken mineraliteit en zijn hints van truffel, kreupelhout en balsamico tonen vallen op. Kruidige, wierook-, koffie- en rokerige aroma's komen ook naar voren.
Zeer evenwichtige, vlezige en aanhoudende wijn. Het heeft een duidelijk uitgebalanceerde zuurgraad door het gewicht van zijn goed getemde tannines. In de retronasale fase toont het opnieuw zijn complexiteit
Afgelegen landschappen
De zoektocht naar steeds evenwichtigere en gezondere wijnen is een van de sleutels tot Ontañón Natura, een Tempranillo van één variëteit die afkomstig is van drie van onze meest emblematische wijngaarden in de Sierra de Yerga en waarin we het gebruik van sulfiet volledig hebben afgeschaft, zowel in de wijnbouw als tijdens de productie. Zoals Rubén Pérez Cuevas, wijnmaker van Ontañón, uitlegt, komt het idee van deze wijn voort uit de zorg om gezondere wijnen aan te bieden met minimale interventie.
"Het bevat geen sulfiet, maar het zit vol emoties", voegt hij eraan toe. Rubén benadrukt de herkomst van de Ontañón Natura-druiven: "We zoeken naar het meest intieme karakter van wijn en gaan naar de meest afgelegen wijngaarden van Rioja. We klimmen naar de achthonderd meter hoogte van Yerga, waar we absoluut unieke ruimtes vinden voor Tempranillo en extremen voor de meest rationele en natuurlijke wijnbouw, daarom hebben we het Ontañón Natura genoemd, omdat het puur natuur is."

Zwaveldioxide is al tientallen jaren het meest gebruikte conserveermiddel bij de wijnbereiding omdat het werkt als een krachtige antioxidant die de effecten van opgeloste zuurstof helpt verminderen en oxidatieve enzymen remt. Bovendien heeft het een hoge antimicrobiële capaciteit tegen gisten en melkzuurbacteriën. Nieuwe trends vermenigvuldigen echter de behoefte aan verwerking die gericht is op een geleidelijke verlaging van de wettelijke limieten van deze verbinding in voedsel.
Louis Pasteur legde de relatie tussen zuurstof en wijn al uit in zijn werk 'Études sur le vin: de l'influence de l'oxygène de l'air dans vinification': jonge wijnen moeten worden beschermd tegen de lucht omdat deze hun sensorische eigenschappen negatief beïnvloedt. Zwavelvervanging wordt uitgevoerd in Ontañón met technieken die zorgen voor microbiële en oxidatieve bescherming die absoluut respectvol zijn voor de organoleptische eigenschappen van de wijn.
Rubén Pérez Cuevas legt uit dat Ontañón Natura ook is ontstaan uit het idee van de eerste Ensayos Capitales de Queirón, de meest intieme wijnmakerij van Ontañón Familia gelegen in de historische wijnmakerijwijk Quel: "De filosofie van de Ensayos Capitales is precies dat, op zoek gaan naar nieuwe technieken, ongekende formules die verschillende wegen voor ons openen. Het was de eerste proef, het werd gedaan met een minderheidsras zoals Graciano, zonder sulfieten en het was een echt succes. Al die bagage brengen we nu in de praktijk in de wijnen van de Ontañón Unusual Collection".
Rubén Pérez Cuevas stelt dat dit een heel bijzondere wijn is, een wijn waarin "we onze kennis en onze ervaringen als wijnbouwers en wijnmakers tot het uiterste moeten drijven. Een wijn die maximale precisie vereist bij alle taken, van de wijngaard tot het nauwgezette werk van de wijnmakerij, zowel voor de kenmerken van de wijn zelf als voor alles wat met zwavel te maken heeft".
In die zin is de gezondheid in de wijngaard cruciaal. Dat is de reden waarom "we het alleen kunnen maken in de specifieke jaargangen die ons totale gezondheid garanderen". Het strippen van bladeren is ook een belangrijke factor bij het verbeteren van de rijpheidspercentages. We zoeken naar de ochtendbries om de nachtdauw van de bessen uit te drogen en ziekten zoals as te voorkomen. We zijn op zoek naar een noodzakelijke vergelijking: gezonde druiven en een optimale oogsttijd."