U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

112 Wijngids

  • Hoeveel wijn drinken we ?

    Wijnconsumptie in België & Nederland

    Video drink meer wijn vinopio.be

    Na bier is wijn de meest geconsumeerde alcoholische drank. Als we de consumptie aan alcohol uit bier en wijn vergelijken, is het ongeveer hetzelfde, we krijgen gemiddeld genomen dus ongeveer evenveel alcohol uit wijn, als uit bier. Maar omdat je wijn nu eenmaal in kleinere hoeveelheden drinkt, is het totale hoeveelheid in liters wijn per hoofd van de bevolking toch iets lager. Desalniettemin liegt de consumptie van wijn er in sommige landen niet om. Met een magere 3.26 liter alcohol uit wijn komen wij Nederlanders slechts op een 22ste plek. Onze zuiderburen de Belgen scoren iets hoger (19e plek) met 3.55 liter. Als een gemiddeld wijntje 12 % alcohol bevat is dit in liters wijn 19 respectievelijk 21 liter wijn per jaar, ofwel 50 a 60 cc per dag. Dat is een half glaasje. Hoe doen andere landen dat?

    10. Moldavië. We beginnen met Moldavië, en dit is meteen het meest Oosterse Europese land in deze top tien. Sterker nog, de lijst bevat alleen maar Europese landen. Moldavië is hiervan het meest richting Rusland. De eerste non=Europese wijndrinker komt binnen op nummer 11, namelijk Argentinië. Naast wijnconsumptie is Moldavië ook bekend om haar wijnproductie. Tot slot is Moldavië het land dat de hoogste totale alcoholconsumptie heeft, ter wereld. Van die totale consumptie (18.22 liter per jaar) komt 4.67 liter alcohol uit wijn.

    9. Hongarije. Verder naar het westen ligt Hongarije, en ook dit land heeft een lange traditie van wijn maken. Per jaar drinken Hongaren gemiddeld zo’n 4.94 liter alcohol uit wijn. Een van de bekendste wijnen uit Hongarije heeft de illustere naam Stierenbloed (Egri Bikaver). Een andere heel bekende wijn is de dessertwijn Tokaji. Een groot voordeel van Hongaarse wijnen (wanneer je ze in Hongarije proeft, ten minste) is dat ze aanzienlijk beter geprijsd is dan de Westerse wijnen! En net zo lekker.

    8. Zwitserland. De Zwitsers spreken dan wel niet allemaal even graag Frans, wanneer het om wijn gaat doen ze Frankrijk graag na. Zwitsers zijn namelijk fervente wijndrinkers. Niet dat ze die wijn importeren uit Frankrijk, echter. Nee, Zwitsers genieten doorgaans van hun eigen wijn, onder ander andere Chasselas en Pinoit noir. De alcoholconsumptie uit wijn is gemiddeld zo’n 5.10 liter.

    7. Slovenië. De Slovenen drinken, net als de Zwitsers, zo’n 5.10 liter alcohol uit wijn. Hoewel de productie van wijn ons tegenwoordig wellicht meteen aan Frankrijk doet denken, is Slovenië een van de regio’s waarin de wijn-cultuur veel ouder is. Nog voordat de Romeinen de wijncultuur naar Frankrijk brachten (toen nog bewoond door de Kelten) waren de stammen die toen in het gebied van hedendaags Slovenië woonden al lang bezig met het fermenteren van druiven.

    6. Andorra. Het formaat van het land laat de Andorranen niet tegenhouden in hun wijn consumptie. 5.69 liter alcohol per jaar consumeren ze, in de vorm van wijn. Grofweg 80.000 mensen wonen er in Andorra, en het is dus nogal een klein aantal, maar desalniettemin laten ze de wijn rijkelijk vloeien!

    5. Kroatië. Net als de volgende drie wijn-liefhebbende landen is Kroatië perfect gelegen voor zowel wijnproductie als consumptie. Wat is er nu lekkerder dan op een Mediterraans strand te liggen en een fris koel wit wijntje weg te werken? De Kroaten weten dat er weinig dingen beter zijn, en ze timmeren dan ook behoorlijk wat wijn weg. Genoeg om per jaar zo’n 5.8 liter wijn binnen te krijgen. Dat is bijna 50 liter wijn per jaar.

    4. Italië. De Italianen doen daar nog een schepje bovenop. Zij consumeren 6.38 liter alcohol uit wijn per jaar.

    3. Portugal. En de Portugezen maar liefst 6.65 liter. We moeten er even bijzeggen dat port (een verwerkte sterkere wijn) hier wel bij wordt meegerekend.

    2. Frankrijk. Vreemd genoeg staat Frankrijk, het wijnland, niet op nummer één maar slechts op nummer twee. Het verschil tussen nummer twee en een is dan wel marginaal (slechts 0.02 liter alcohol) Frankrijk moet toch genoegen nemen met een tweede plek. Desalniettemin is Frankrijk wel een van ’s werelds grootste exporteurs van wijn, en er zijn een aantal wijnen die zelfs per definitie enkel uit Frankrijk kunnen komen, zoals Champagne en Bordeaux (ze mogen namelijk alleen die naam dragen als ze daadwerkelijk uit een bepaalde regio in Frankrijk komen).

    1. Luxemburg. De grootste consumenten van wijn ter wereld zijn de Luxemburgers. De gemiddelde Luxemburger drinkt 8.16 liter alcohol uit wijn per jaar. Bijna 70 liter wijn per jaar, en ruim twee glazen per dag!

    Bron Wijnconsumptie http://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-alcoholconsumptie-wereldwijd-bier-wijn-sterke-drank/

  • Heb ik verschillende wijnglazen nodig voor verschillende wijnen?

    Heb ik verschillende wijnglazen nodig voor verschillende wijnen www.vinopio.be

    Er bestaan enorm veel wijnglazen. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. En dan zijn er ook nog wijnglazen te koop die speciaal bedoeld zijn voor bijvoorbeeld de volgende wijnen: Bordeaux, Pinot Noir en Chardonnay. Bij zo’n groot aanbod, is het niet vreemd dat je twijfelt over welk glas bij welke wijn past.

    Verkopers zeggen vaak dat een bepaald soort glas hoort bij een bepaald soort wijn en dat een passend wijnglas de ervaring van het drinken verbetert. Wij zijn het hier niet mee eens. Een glas wijn smaakt net zo goed in een glas gemaakt speciaal voor die wijn als in een ander glas. De wijn is waar het om gaat, niet het glas.

    De wijn is waar het om gaat, niet het glas. Waarom zijn er dan zoveel verschillende soorten wijnglazen op de markt ?

    Waarom zijn er dan zoveel verschillende soorten glazen? Het antwoord is marketing. In 1973 was Claus Riedel, van Riedel glaswerk, op zoek naar een manier om meer wijnglazen te verkopen. Hij kwam met een nieuwe serie wijnglazen: Riedel Sommelier. De eerste serie bestond uit tien verschillende wijnglazen. Er werd gezegd dat elk glas hoorde bij een bepaald soort wijn. Volgens Riedel zou je de door de wijn te drinken uit een passend wijnglas de verschillende aroma’s beter kunnen herkennen. Bovendien zou de vorm van het glas de wijn naar een bepaald deel van je mond brengen, zodat je de wijn het beste zou kunnen proeven. Na het uitbrengen van de glazen gingen de verkoopcijfers door het dak.

    In 2004 publiceerde Gourmet Magazine echter een artikel dat gebaseerd was op grote onderzoekscentra in Europa en de Verenigde Staten. De claim van Riedel werd met wetenschappelijk bewijs onderuit gehaald. Linda Bartoshuk van de Yale-universiteit zegt hierover het volgende: “Het kan onze hersenen niets schelen waar je uit drinkt. Smaak is tenslotte afkomstig uit je mond. Onderzoekers weten dit al dertig jaar.’ Hoewel Riedel-wijnglazen mooi zijn, is het dus niet zo dat je een Pint Noir-glas nodig hebt om de gelijknamige wijn het beste te drinken.

    Heb ik verschillende wijnglazen nodig voor verschillende wijn www.vinopio.be

    Ons advies: twee sets wijnglazen is genoeg.

    Koop bijvoorbeeld een aantal flute-glazen voor mousserende wijnen en een set allround wijnglazen. Wijnglazen met steel zijn het prettigst: je kunt beter in het glas kijken en ze zijn ideaal voor het proeven en serveren van wijn. De steel zorgt er ook nog eens voor dat handen het glas niet verwarmen. Een glas met steel is ook makkelijker te draaien. Proost

    Deel deze kennis met vrienden:

  • Vrouwen die rode wijn drinken hebben meer zin in seks

    Twee glaasjes rode wijn hebben een positief effect op het seksleven van vrouwen, zo blijkt uit een Italiaanse studie.

    Vrouwen die rode wijn drinken hebben meer zin in seks www.vinopio.be

    Vrouwen die twee glaasjes rode wijn per dag drinken, hebben meer zin in seks dan geheelonthouders, blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Firenze.

    Anti-oxyderend effect

    Volgens de Italiaanse onderzoekers bevordert het anti-oxyderend effect van rode wijn bepaalde bloedstromen in het lichaam wat een hogere seksdrive tot gevolg heeft. De dokters gebruikten voor hun onderzoek de 'Female Sexual Function Index'. De laagste score op de index is twee punten, de hoogste 36. De vrouwen die dagelijks twee glazen rode wijn dronken, scoorden gemiddeld 27,3 punten. Vrouwen die minder frequent dronken, hadden een score van 25,9, terwijl de geheelonthouders niet meer dan 24,4 punten scoorden.

    Niet meer dan twee glazen

    Aan het onderzoek namen 800 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 50 jaar deel. Vrouwen die meer dan twee glazen per dag dronken, werden uitgesloten van de studie om de mogelijk verwarrende gevolgen van dronkenschap op de resultaten van het onderzoek uit te sluiten, schrijft De Telegraaf. (hlnsydney)

    Conclusie: Vrouwen die bescheiden hoeveelheden rode wijn drinken hebben doorgaans meer zin in sex dan vrouwen die andere alcoholische drankjes drinken of dan geheelonthoudsters.

     

    Bubbels

    Ook mousserende dranken zoals Champagne, Cava, of andere alcoholische bubbeldrankjes hebben zo hun positieve uitwerking op ons libido. Vaak door het speciale moment waarop we zo'n drankje nuttigen, maar ook omdat, zoals ik zoveel mensen regelmatig hoor zeggen, "de bubbels naar ons hoofd stijgen". De CEO van het bekende Champagnehuis Taittinger beweerde onlangs op een persconferentie in Californïe dat niet de Californische bubbels zijn grootste concurrent zijn, maar Viagra pillen. Waarmee dus eigenlijk gezegd wordt dat qua lustopwekker Champagne en Viagra op een lijn zitten…

    Deel deze kennis met vrienden:                 

    Bron: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/944771/2009/07/27/Vrouwen-die-rode-wijn-drinken-hebben-meer-zin-in-seks.dhtml

  • Barbera wijn

    Barbera is een rode Italiaanse wijn. De druif waar deze wijn van gemaakt wordt, staat in de top 3 van de meest geplante druiven in het hele land. Deze druif is bijna duizend jaar ouder dan Cabernet Sauvignon druif. Toch zag je Barbera maar weinig op bijvoorbeeld de Amerikaanse en Europese markt. Hoe komt dat? De Italianen hielden de Barbera voor zichzelf!

    Barbera wijngaard

    Barbera kent zijn oorsprong in de Noord-Italiaanse regio Piedmont. Deze regio staat  bekend om de groei van de Nebbiolo druif en daarmee met de begeerde Barolo en Barbaresco wijnen die deze druif produceert. In tegenstelling tot deze wijnen die vaak bewaard worden voor een speciale gelegenheid, is de Barbera een lekkere en betaalbare wijn voor elke dag. Hij wordt dan ook wel ‘de volkse wijn’ genoemd. 

    De Barbera wijn is erg donker van kleur, maar toch licht van smaak. Misschien herken je in deze wijn wel de smaken en geuren van bessen, aardbeien en frambozen. Jonge Barbera wijnen kunnen ook de intense aroma’s van zwarte bessen hebben.

    Barbera wijn bevat weinig tannine, heeft een frisse smaak en is daarom de perfecte wijn om te combineren met zwaardere gerechten waarin kaas, vlees en paddenstoelen gebruikt zijn. 

    Plaatsje in BarberaBenieuwd naar hoe een kwalitatief goede Barbera wijn smaakt? Kies dan voor een wijn uit het dorp Asti in Piedmont. Op het label staat dan: Barbera D’Asti. Dit dorp produceert al jaren geweldige en betaalbare Barbera wijnen.

    Gelukkig is de Barbera wijn niet langer alleen voor Italianen!

    Zin gekregen in een Barbera wijntje?

    KIjk dan snel in de web-shop van Vinopio en creeer je eigen Barbera momentje met wijnen uit Italie en Spanje.

  • Soorten wijn & druiven overzicht

    wines-grapes-varietals-icon

    Lees en lees alles over de meest populaire druiven en wijnen ter wereld. Van Merlot tot Malbec: hier vind je het. In een korte samenvatting vertellen we je alles wat je moet weten over de wijn waarin je geïnteresseerd bent.

    Hoofd Druiven & wijnen

    Bordeaux  bordeau-vinopio-be *Bordeau bestellen

    Burgundy  burgundy-vinopio-be

    Cabernet Sauvignon   cabernet-sauvignon-vinopio-be*Cabernet Sauvignon bestellen

    Chardonnay chardonnay *Chardonnay bestellen

    Chianti chianti-vinopio-be  *Chianti bestellen

    Malbec malbec-wijnen-vinopio-be *Malbec bestellen

    Merlot  merlot-vinopio-be  *Merlot bestellen

    Pinot Grigio / Gris   pinot-grigio-gris-vinopio-be *Pinot Grigio bestellen  *Pinot Gris bestellen

    Pinot Noir  pinot-noir-vinopio-be  *Pinot Noir bestellen

    Riesling  riesling-vinopio-be  *Riesling bestellen

    Rioja  *Rioja bestellen

    Rosé Wine  rose-wijn-vinopio-be  *Rosé Wijn bestellen

    Sauvignon Blanc  sauvignon-blanc-vinopio-be  *Sauvignon Blanc bestellen

    Moussserde wijnen  sparkel-wijnen-vinopio-be *Bruisende wijnen bestellen

    Syrah & Shiraz  syrah-shiraz-wijn-vinopio-be *Syrah wijnen bestellen  *Shiraz wijnen

    bestellen

    Zinfandel, rood & wit  zinfandel-rode-en-witte-wijn-vinopio-be  *Zinfandel bestellen

    Meer Druiven & Wijnen

    Barbera  barbera-vinopio-be  *Barbera bestellen

    Blaufrankisch  blaufrankisch-vinopio-be  *Blaufrankisch bestellen

    Cabernet Franc  cabernet-franc-vinopio-be  *Cabernet Franc bestellen

    Carmenere  carmenere-vinopio-be  *Carmenere bestellen

    Chenin Blanc  chenin-blanc-vinopio  *Chenin Blanc bestellen

    Gamay  gamay-vinopio-be *Gamay bestellen

    Grenache (Garnacha)  genache-vinopio-be  *Grenache bestellen

    Gewurztraminer  gewuztraminer-vinopio-be * Gewurztraminer bestellen

    Gruner Veltliner  gruner-veltliner-vinopio-be  *Gruner Veltliner bestellen

    Moscato  moscato-vinopio-be    *Moscato bestellen

    Nebbiolo  nebbiolo-wijnen-vinopio-be  *Nebbiolo bestellen

    Petite Sirah  petite-sirah-vinopio-be  * Petite Sirah bestellen

    Sauternes

  • Body Wijngids – Licht, Medium & Zware body!

    Bodygids voor wijnweegschaal-vintage

    Een manier om wijn te analyseren, is door over de ‘body’ van de wijn te praten. Terwijl we als nette dames en heren normaal niet praten over iemands lichaam, is het bij wijn gebruikelijk om het over ‘de body’ te hebben. Bij wijn gaat het dan ook helemaal niet over hoe de fles eruit ziet, maar hoe de wijn voelt in onze mond.

    Wijn body Definitie: Praten over de body van de wijn, is niet een discussie over de vorm, maar een analyse van hoe de wijn voelt in je mond.

    Wijn body

    Je kunt het een wijn body verdelen in drie categorieën: een lichte body, een medium body of een zware body. Dit te vergelijken met bijvoorbeeld melk. Wat is het verschil als je magere melk, normale melk of volle melk proeft?

    Hoewel er veel verschillende factoren zijn die meespelen aan de body van de wijn, is de grootste factor alcohol. Een goede truc om te bepalen in welke categorie de wijn valt die je aan het drinken bent valt, is dan ook het alcoholpercentage bepalen. Alcohol geeft de wijn viscositeit en is verantwoordelijk voor het zware of lichte mondgevoel. Viscositeit is een term die we gebruiken om te definiëren  hoe een vloeistof reageert op stress. Een voorbeeld: wat is minder viscoos dan honing, omdat het minder gewicht is en sneller kan bewegen?viscosity2

    Als een wijn meer alcohol bevat, wordt het meer viscoos: hij wordt zwaarder en voelt hierdoor voller in onze mond. Dit is de reden waarom we een wijn met veel viscose wijn dan ook een zware body noemen en wijn met minder viscose valt onder de  lichte body.

    Hier zijn de generale regels:

    Het alcoholpercentage moet altijd op het label van de wijn staan. Wijn onder 12.5% alcohol valt onder een lichte body. Dit is over het algemeen witte wijn zoals Riesling, de Italiaanse Prosecco en Vinho Verde.

    Wijnen tussen 12.5% en 13.5% vallen onder de categorie medium body. Voorbeelden van zulke wijnen zijn: Rosé, French Burgundy, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc.

    Ten slotte, elke wijn boven 13.5% alcohol wordt beschouwd valt in de categorie zware body. Sommige wijnen die hieronder vallen zijn; Zinfandel, Syrah/Shiraz, Cabernet, Merlot en Malbec. Het grootste deel van de wijnen met meer dan 13.5% alcohol zijn rode wijnen. Een uitzondering is Chardonnay; een witte wijn die vaak in de categorie zware body valt.

    Deel deze kennis met vrienden:

  • Wat zijn geijkte wijnen?

    Gids voor geijkte wijnen en niet geijkte wijnengeijkte-wijn-vintage

    Veel wijnen hebben profijt van het contact met eiken vaten. Eik kan de kleur van wijn verbeteren en de smaak van de wijn verzachten en afronden. Bovendien voegt eik zijn eigen unieke karakteristieken toe aan wijn. Bijna alle rode wijnen en veel witte wijnen hebben tijd doorgebracht in eiken tonnen voordat ze werden gebotteld. Wijnmakers kiezen hiervoor, omdat zij van mening zijn dat het de smaak verbetert.

    Wijnmakers gebruiken eik zoals koks zot gebruiken. Ze gebruiken het een beetje of juist heel veel om vervolgens andere smaken naar voren te brengen. Let op: een kok kan teveel zout gebruiken in een gerecht, dus een wijnmaker kan ook teveel eik gebruiken voor wijn. Als je voornamelijk de karakteristieken proeft van de eik in de plaats van het fruit, dan is de wijn niet uitgebalanceerd. Een wijn die smaakt naar vloeibare boter heeft teveel eik.

    Hoe herken je een wijn die geijkt is? Als een wijn in eiken wijnvaten ouder is geworden, dan voegt de eik haar eigen smaken en kleuren toe. Bij witte wijn geldt: hoe langer de wijn in de vaten heeft gezeten, hoe donkerder geel van kleur het drankje zal zijn. De wijn kan dan zelfs de kleur van stro hebben. Bij een rode wijn heeft de eik weinig effect op de kleur, maar ook hier geldt: hoe langer de wijn in het eiken wijnvat heeft gezeten, hoe donkerder rood hij zal worden.

    Wat voor smaak heeft geijkte wijn? In eik leeft een samenstelling bekend als vanilline. Zoals de naam al suggereert smaakt dit naar vanille. Wijn die lange tijd in een eik heeft gezeten, heeft dan ook een sterke vanille smaak. Een voorbeeld van zo’n wijn is Chardonnay. Andere aroma's die kunnen worden toegevoegd door eiken wijnvaten zijn mokka, karamel, toffee en honing.

    Om thuis te testen: koop een Chardonney die op leeftijd is gekomen in eik en een andere Chardonney die niet geijkt is, maar bijvoorbeeld oud geworden is in staal. Schenk beide wijnen in glazen en proef de ene na de andere. De niet geijkte wijn heeft een sterkere fruitsmaak en deze wijn bezit ook een sterkere zuursmaak. Een niet geijkte wijn is frisser of zoals wijnmakers ook wel zeggen: ‘de wijn is naakt’. Een geijkte wijn heeft wel een fruitsmaak, maar deze zal niet licht en fris smaken. Een geijkte wijn is daarentegen  meer uitgebalanceerd en kan sporen van vanille en andere aroma’s bevatten. Bovendien voelt deze wijn voller aan in de mond..

    Houd je niet van wijnen met veel eik? Drink dan geen Californische wijnen. Deze zijn vaak langer geijkt dan in andere regio’s in de wereld. Maar gelukkig zijn er zijn genoeg andere wijnen!

    Wil je meer weten over waarom en hoe wijnmaker voor het eerst geijkte wijn maakten? Lees dan ons artikel over de geschiedenis van het opslaan van wijn in eik.

    Deel deze kennis met vrienden:

  • Wat is Tannine ?

    Tanninegids voor wijn

    tannine-in-wijn-vinopio-be

    Tannine is een bekende term onder wijn liefhebbers. Als je weet wat tannine betekent, dan kun je meer genieten van de wijn. Echt waar! Je begrijpt de wijn beter en snapt hoe het komt dat sommige wijnen je hoofdpijn geven.

    “Je ervaart het effect van tannine elke keer als je een wijntje drinkt die een droge sensatie teweeg brengt in je mond”

    Tannine zijn natuurlijk verbintenissen die voorkomen in de schil van de druif. Het wetenschappelijke woord voor deze verbintenissen is polyfenolen. Polyfenolen laten de schil los als ze ondergedompeld worden in het druivensap. Dit gebeurt net nadat de druiven zijn geprest. Hierdoor krijgen sommige wijnen, zoals de Cabernet Sauvignon, hun karakteristieke droogheid. Je ervaart het effect van tannine als je wijn drink: het geeft een droge smaak in je mond. Afhankelijk van hoe droog je mond aanvoelt, kun je bepalen of de wijn veel of weinig tannine bevat. Wij zeggen dat een wijn die proeft naar tannine, tannine is.

    Een truc om te helpen tannine te herkennen bij het proeven: maak een kopje extra sterke zwarte thee. Tannine (looizuur) komt van nature voor in zwarte thee en de kenmerken ontstaan wanneer de thee een paar minuten langer dan aanbevolen is getrokken. Neem je daarna een slok, dan zal je onmiddellijk merken dat je lichte bitterheid in het midden van je tong proeft,  met een droogte aan de voorkant van je mond – dit is tannine.

    Waardoor heeft een wijn een sterke of zwakke tanninesmaak?

    Dit hangt af van hoe lang het sap in contact is geweest met de schil, de zaadjes en de stengels, nadat de druiven zijn geperst. Hoe langer de schil, de zaadjes en de stengel weken in het sap, hoe meer de tannine karakteristieke impact zullen hebben. Dit verklaard waarom rode wijn sterkere tannine eigenschappen heeft dan witte wijnen. Bij het produceren van rode wijn, wil de wijnmaker dat de schil invloed heeft op de kleur. Om dit te bereiken wordt meer tannine toegevoegd aan het sap. Door de karakteristieken van de tannine eruit te halen, maken de makers het mogelijk om een diepere complexiteit toe te voegen aan de wijn.

    Wijnmakers houden ook van tannine omdat het werkt als een natuurlijke antioxidant die de wijn beschermd. Dit is de voornaamste reden waarom bepaalde rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, zo oud-waardig kunnen zijn. En, zoals we ondertussen allemaal weten: antioxidanten zorgen er niet alleen voordat  wijnen ouder worden, ze zijn ook goed voor de mens! Vertel die voedingsdeskundige dus dat het niet nodig is om granaatappelsap te drinken. In plaats daarvan neem je gewoon een mooi glas rode wijn!

    black-tea-tannins-vintage

    Een nadeel van tannine is dat het bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaakt. Dit is echter zeldzaam. Hoofdpijn is veelal te danken aan het overmatig nuttigen van alcohol. Heb je toch last van tannine uit wijn? Drink dan witte wijnen. Deze bezitten veel minder tannine.

    Wist je trouwens dat pure chocolade en donker zwarte thee ook tannine bevatten?

    Deel deze kennis met vrienden !

  • Wat betekent de zuurgraad in wijn ?

    Zuurgraadgids voor wijn

    112-wijn-proeven-blog-vinopio-be

    Beeld je die eerst slok wijn in. De wijn is verfrissend en toch wrang. Vervolgens komt het woord “choquant” in je op.  Wat trekt je zo aan in deze wijn? Het smaakt zuur! Gaat je voorkeur uit naar deze sensatie, dan houd je van wijnen met een dominante of overheersende zure smaak.

    Wat is zuur in wijn?

    Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen. Als voorbeeld nemen we limonade. De tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drink, gecombineerd met de frisheid, is zuur. Dat is dan ook hetgene wat limonade zo lekker maakt en waarom het goed combineert met verschillende maaltijden

    “Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen.”

    Als iemand tegen je zegt dat de wijn choquant, licht of fris is, dan houdt dat in dat de wijn een hele goede zuurgraad heeft. Dit te vergelijken met  een citroen-drankje dat lekker licht en fris smaakt. Deze woorden worden gebruikt om over wijnen te praten: zowel witte wijnen als rode wijnen kunnen choquant zijn, fris, maar ook licht zijn.

    Een misconceptie is dat sommige wijnen zuur bevatten en andere niet. In feite hebben alle wijnen wel een beetje zuur. Zelf in een Cabernet Sauvignon, een wijn normaal diep en zacht is, speelt het zuur een belangrijke rol. Het helpt namelijk om al die verschillende smaken van de wijn te mengen en het zorgt ervoor dat elke smaak of sensatie meer uitgesproken is. Bevat wijn geen zuur dan zou de wijn plat en saai smaken. Het is dat hele kleine beetje zuur dat ervoor zorgt dat je smaakpupillen meer willen en de verschillende smaken herkennen.

    De gemakelijkste manier om over zuur te denken is door aan een glas met limonade te denken. Die tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drinkt, gecombineerd met de frisheid is zuur. Dat is het gene wat limonade drinken zo geweldig maakt en goed combineert met eten.

    limonade-vitage-verkoop-vinopio-be

    Ook al is in bijvoorbeeld witte wijn het zuur dominant, toch hoort de wijn in balans te zijn.  Men spreekt van een uitgebalanceerde wijn. Dit betekent dat de zuurgraad van de wijn goed combineert met de andere onderdelen. Kortom: het zuur mag niet overheersen, maar zorgt ervoor dat de wijn smaak krijgt en niet saai is om te drinken.

  • Wat zijn de benen van de wijn?

    wat-zijn-wijn-benen-vinopio-be

    We willen gelijk iets duidelijk stellen: de benen van de wijn zijn niet belangrijk!

    In alle jaren dat wij in wijn handelen, hebben wij nog nooit iemand ontmoet die dit fenomeen daadwerkelijk kon uitleggen. Ook konden ze niet uitleggen waarom ze belangrijk waren. Maar, voor het geval je toch ooit iemand tegenkomt die met je wilt praten over de benen van de wijn, geven we je toch een korte uitleg.

    De benen van de wijn worden door de fransen beschreven als “tranen van de wijn”. Het zijn de druppels of strepen die gevormd worden aan de binnenkant van een wijnglas als de wijn beweegt. Hoewel sommige mensen denken dat deze benen te maken hebben met de kwaliteit van de wijn, zoetheid of stroperigheid van de wijn: dat is niet zo. Het is in feite zo dat de benen van de wijn een beeld geven van de hoeveelheid alcohol die de wijn bevat. Dit gezegd, wij hebben ook nog nooit iemand ontmoet die de benen van de wijn correct kon lezen en ons kon vertellen welk percentage alcohol er in de wijn zat. En waarom zou je al die moeite doen als het alcoholpercentage op het etiket staat ?

    Deel deze kennis met vrienden

Artikelen 11 tot 20 van 53 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6