U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

112 Wijn serveren

 • Wijn Decanteren - Waarom en Wanneer?

  Waarom en wanneer decanteren we wijn www.vinopio.be.vinopio.be

  Wat is wijn decanteren?

  Wijn decanteren betekent het gieten van een wijn uit het ene object, bijvoorbeeld de fles, in een ander object. Hoewel er een heleboel mooie decanteerflessen op de markt zijn, is alles wat je nodig een ander leeg object. We decanteerden al met onder andere kunststof bakken, oppot flessen en zelfs andere lege flessen. En alhoewel ze er misschien niet zo mooi uitzien, het resultaat is hetzelfde.

  Zowel rode als witte wijn kun je decanteren. Wij decanteren de hele tijd. Er is geen wijn die slechter wordt van decanteren. Onze regel is dan ook: decanteer! Zelfs als je het alleen al doet omdat je denkt dat het er mooier uitziet.

  Door wijn te decanteren zorg je ervoor dat je gasten de wijn meer behagen. Decanteren maakt het drankje tenslotte soepeler. De meeste mensen vinden dit prettiger voor de smaakpapillen. Bovendien staat een mooie karaf prachtig op tafel. Men proeft tenslotte net zoveel met de ogen, als met de neus en de tong.

  Wat gebruiken we om wijn te decanteren?

  Hoogstwaarschijnlijk heb je er al een in huis; een karaf.

  Geen idee hoe en waarom je de karaf zou gebruiken? Lees dan vooral verder. Wij leggen het je uit.

  We decanteren wijn om zuurstof toe te voegen. Zoals we elders al besproken hebben (wijn laten draaien in je glas), doet zuurstof de wijn goed: het verbetert de wijn en zowel de smaak als de ronding verzacht.

  Om wijn te decanteren, schenk je wijn uit de fles en in een decanteer-kan, of karaf. Laat de wijn ongeveer 15 tot 20 minuten staan voordat je het drankje in de glazen schenkt.

  Tegenwoordig is een ware een decanteer-hype gaande: wijn-gadgets die claimen beter te zijn dan de traditionele manier, veroveren de markt. Gadgets schenken bijvoorbeeld zelf wijn in een blender om nog meer zuurstof aan de wijn toe te voegen. Bij Vinopio denken wij dat de klassieke manier het beste werkt. Bovendien is het ook de meest elegante manier om wijn te serveren.

  Onze wijnen

  Benieuwd naar onze wijnen? Vind hier de lekkerste wijnen.

  Deel deze kennis met vrienden:

 • De Beste Combinaties Wijn En Gerechten

  Wijn en gerechten combineren www.vinopio.be

  Welke Wijnen Passen Bij Welk Gerecht?

  Wijn en gerechten, wat is nou een betere combinatie? Een goed glas wijn en een heerlijk gerecht. Of nog beter: een heerlijk gerecht met een goed glas wijn dat erbij past. 

  Wij zijn van mening dat er maar één ding belangrijk is: eet wat je lekker vindt in combinatie met de wijn waar jouw voorkeur naar uit gaat. Wij realiseren ons echter dat dit tegenstrijdig kan zijn met wat je hierover hebt gehoord. Daarom leggen we het graag aan je uit.

  In de afgelopen decennia is de nadruk komen te liggen op regels rondom wijn en gerechten: bepaalde kleuren of stijlen van wijn zouden alleen samengaan met bepaalde gerechten. Volgens ons zijn deze regels volledig uit de hand gelopen en leidt dit tot angst onder de liefhebbers van een goed glas wijn. Moet je altijd witte wijn bij vis serveren, omdat rode wijn de smaak van de vis domineert? Onzin!

  Het drinken van wijn zou altijd beter zijn zonder vonnis

  Ga je voor die visschotel? Dan komt het er in feite op neer dat we je wel kunt kiezen voor een overweldigende rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Dit kan zelfs net zo aangenaam of aangenamer zijn dan een witte wijn. Het hangt echter allemaal af van de smaken in het gerecht en hoe de wijn dit beïnvloed.

  Wijn En Gerechten - De Hoofdregel

  De druk die we ervaren als we wijnen met gerechten moeten combineren, komt voort uit nostalgie. Tegenwoordig gelooft men er stellig in dat je rode wijn combineert met vleesgerechten en witte wijn met visgerechten. Voor velen is het dan ook moeilijk om deze gewoonte te doorbreken. Gaat je voorkeur uit naar het combineren van wijn en gerechten via de regels? Negeer dan natuurlijk ons advies! Wij zeggen niet voor niets: ‘wijn gaat over jouw ervaring, niet die van iemand anders.’

  Echter, als je het in de wind slaan van de traditionele regels bevrijdend vindt, dan stellen wij voor dat je wijn kiest die past bij de je bezoek en natuurlijk; bij het seizoen.

  Kom je niet uit, gebruik dan onze wijn selector !

 • Wijn Temperatuur - De juiste temperatuur voor elke wijn

  Temperatuur van Mousserende wijn, rode wijn, witte wijn en rosé wijn!

  De juiste temperatuur voor elke wijn www.vinopio.be

  Heeft de temperatuur van de wijn invloed op de smaakt? En zijn er ideale temperaturen voor verschillende soorten wijn? Jazeker! We vertellen je alles over de juiste wijn temperatuur. Het is gemakkelijker dan je denkt.

  Wijngids: de temperatuur van wijnen

  We serveren wijn het liefst op de juiste temperatuur, omdat dit invloed heeft op hoe de wijn ruikt en smaakt. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder!

  Bubbels — 4,5 tot 10 graden

  We raden aan om mousserende wijnen een uur voordat je hem openmaakt in de vriezer te leggen. Vergeet de fles er niet uit te halen, anders ontploft hij! Weinig tijd? Zet de fles ongeveer 30 minuten in een ijsemmer voor een vergelijkbaar resultaat. Door de ijskoude temperatuur blijven de bubbels fijn in plaats van schuimend. Nadat je de fles opent en de mousserende wijn hebt ingeschonken, bewaar je de fles het beste open in een ijsemmer.

  Beste Temperatuur Voor Witte wijn en Rosé  — 10 tot 15 graden

  Zet witte wijn en rosé meteen na het kopen in de koelkast. Wil je de witte wijn of rosé nog dezelfde dag drinken? Nadat de fles enkele uren in de koelkast heeft gestaan, is hij op de juiste temperatuur. Stop hem anders voor ongeveer 30 minuten in de vriezer. Dat zou de truc moeten zijn! Na het openen, zet je deze flessen liever niet in het ijs. In plaats daarvan laat je hem gewoon op tafel staan. De aroma's en karakter van de witte wijn en de rosé veranderen iets als de temperatuur langzaam stijgt, maar dit is alleen maar lekker.

  Beste Temperatuur Voor Rode Wijn — 15 tot 21 graden

  De meest voorkomende misvatting over rode wijn is dat je hem op kamertemperatuur drinkt of serveert. Koud opdienen is echter de beste manier om van dit drankje te genieten. Rode wijn plaats je een uur voordat je hem wilt drinken in de koelkast. Wil je de rode wijn sneller koelen? Leg hem dan voor maximaal 15 minuten in de vriezer. Na het openen mag de wijn op tafel blijven staan, zodat deze langzaam opwarmt.

  Je weet nu wat de ideale wijn temperatuur is waarop verschillende soorten wijn geserveerd dienen te worden. Doe er je voordeel mee en vooral, geniet!

   

 • Welke Wijnglazen Voor Verschillende Wijnen?

  Verschillende Wijnen

  Welke wijnglazen gebruik je voor welke wijnsoort? Wijnglazen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. En dan zijn er ook nog wijnglazen te koop die speciaal bedoeld zijn voor bijvoorbeeld de volgende wijnen: Bordeaux, Pinot Noir en Chardonnay. Bij zo’n groot aanbod, is het niet vreemd dat je twijfelt over welk glas bij welke wijn past.
  Heb ik verschillende wijnglazen nodig voor verschillende wijnen www.vinopio.be

  Zijn Verschillende Wijnglazen Wel Nodig?

  Verkopers zeggen vaak dat een bepaald soort glas hoort bij een bepaald soort wijn en dat een passend wijnglas de ervaring van het drinken verbetert. Wij zijn het hier niet mee eens. Een glas wijn smaakt net zo goed in een glas gemaakt speciaal voor die wijn als in een ander glas. De wijn is waar het om gaat, niet het glas.

  De wijn is waar het om gaat, niet het glas. Waarom zijn er dan zoveel verschillende soorten wijnglazen op de markt ?

  Waarom Verschillende Wijnglazen?

  Het antwoord is marketing.

  In 1973 was Claus Riedel, van Riedel glaswerk, op zoek naar een manier om meer wijnglazen te verkopen. Hij kwam met een nieuwe serie wijnglazen: Riedel Sommelier. De eerste serie bestond uit tien verschillende wijnglazen. Er werd gezegd dat elk glas hoorde bij een bepaald soort wijn. Volgens Riedel zou je de door de wijn te drinken uit een passend wijnglas de verschillende aroma’s beter kunnen herkennen.

  Bovendien zou de vorm van het glas de wijn naar een bepaald deel van je mond brengen, zodat je de wijn het beste zou kunnen proeven. Na het uitbrengen van de glazen gingen de verkoopcijfers door het dak.

  In 2004 publiceerde Gourmet Magazine echter een artikel dat gebaseerd was op grote onderzoekscentra in Europa en de Verenigde Staten. De claim van Riedel werd met wetenschappelijk bewijs onderuit gehaald. Linda Bartoshuk van de Yale-universiteit zegt hierover het volgende: “Het kan onze hersenen niets schelen waar je uit drinkt. Smaak is tenslotte afkomstig uit je mond.

  Onderzoekers weten dit al dertig jaar.’ Hoewel Riedel-wijnglazen mooi zijn, is het dus niet zo dat je een Pint Noir-glas nodig hebt om de gelijknamige wijn het beste te drinken.

  Welke wijnglazen

  Ons advies: twee sets wijnglazen is genoeg.

  Koop bijvoorbeeld een aantal flute-glazen voor mousserende wijnen en een set allround wijnglazen. Wijnglazen met steel zijn het prettigst: je kunt beter in het glas kijken en ze zijn ideaal voor het proeven en serveren van wijn. De steel zorgt er ook nog eens voor dat handen het glas niet verwarmen. Een glas met steel is ook makkelijker te draaien. Proost

  Deel deze kennis met vrienden:

4 artikel(en)