U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

112 Wijn Proeven weetjes

 • Body Wijngids – Licht, Medium & Zware body!

  Bodygids voor wijnweegschaal-vintage

  Een manier om wijn te analyseren, is door over de ‘body’ van de wijn te praten. Terwijl we als nette dames en heren normaal niet praten over iemands lichaam, is het bij wijn gebruikelijk om het over ‘de body’ te hebben. Bij wijn gaat het dan ook helemaal niet over hoe de fles eruit ziet, maar hoe de wijn voelt in onze mond.

  Wijn body Definitie: Praten over de body van de wijn, is niet een discussie over de vorm, maar een analyse van hoe de wijn voelt in je mond.

  Wijn body

  Je kunt het een wijn body verdelen in drie categorieën: een lichte body, een medium body of een zware body. Dit te vergelijken met bijvoorbeeld melk. Wat is het verschil als je magere melk, normale melk of volle melk proeft?

  Hoewel er veel verschillende factoren zijn die meespelen aan de body van de wijn, is de grootste factor alcohol. Een goede truc om te bepalen in welke categorie de wijn valt die je aan het drinken bent valt, is dan ook het alcoholpercentage bepalen. Alcohol geeft de wijn viscositeit en is verantwoordelijk voor het zware of lichte mondgevoel. Viscositeit is een term die we gebruiken om te definiëren  hoe een vloeistof reageert op stress. Een voorbeeld: wat is minder viscoos dan honing, omdat het minder gewicht is en sneller kan bewegen?viscosity2

  Als een wijn meer alcohol bevat, wordt het meer viscoos: hij wordt zwaarder en voelt hierdoor voller in onze mond. Dit is de reden waarom we een wijn met veel viscose wijn dan ook een zware body noemen en wijn met minder viscose valt onder de  lichte body.

  Hier zijn de generale regels:

  Het alcoholpercentage moet altijd op het label van de wijn staan. Wijn onder 12.5% alcohol valt onder een lichte body. Dit is over het algemeen witte wijn zoals Riesling, de Italiaanse Prosecco en Vinho Verde.

  Wijnen tussen 12.5% en 13.5% vallen onder de categorie medium body. Voorbeelden van zulke wijnen zijn: Rosé, French Burgundy, Pinot Grigio en Sauvignon Blanc.

  Ten slotte, elke wijn boven 13.5% alcohol wordt beschouwd valt in de categorie zware body. Sommige wijnen die hieronder vallen zijn; Zinfandel, Syrah/Shiraz, Cabernet, Merlot en Malbec. Het grootste deel van de wijnen met meer dan 13.5% alcohol zijn rode wijnen. Een uitzondering is Chardonnay; een witte wijn die vaak in de categorie zware body valt.

  Deel deze kennis met vrienden:

 • Wat zijn geijkte wijnen?

  Gids voor geijkte wijnen en niet geijkte wijnengeijkte-wijn-vintage

  Veel wijnen hebben profijt van het contact met eiken vaten. Eik kan de kleur van wijn verbeteren en de smaak van de wijn verzachten en afronden. Bovendien voegt eik zijn eigen unieke karakteristieken toe aan wijn. Bijna alle rode wijnen en veel witte wijnen hebben tijd doorgebracht in eiken tonnen voordat ze werden gebotteld. Wijnmakers kiezen hiervoor, omdat zij van mening zijn dat het de smaak verbetert.

  Wijnmakers gebruiken eik zoals koks zot gebruiken. Ze gebruiken het een beetje of juist heel veel om vervolgens andere smaken naar voren te brengen. Let op: een kok kan teveel zout gebruiken in een gerecht, dus een wijnmaker kan ook teveel eik gebruiken voor wijn. Als je voornamelijk de karakteristieken proeft van de eik in de plaats van het fruit, dan is de wijn niet uitgebalanceerd. Een wijn die smaakt naar vloeibare boter heeft teveel eik.

  Hoe herken je een wijn die geijkt is? Als een wijn in eiken wijnvaten ouder is geworden, dan voegt de eik haar eigen smaken en kleuren toe. Bij witte wijn geldt: hoe langer de wijn in de vaten heeft gezeten, hoe donkerder geel van kleur het drankje zal zijn. De wijn kan dan zelfs de kleur van stro hebben. Bij een rode wijn heeft de eik weinig effect op de kleur, maar ook hier geldt: hoe langer de wijn in het eiken wijnvat heeft gezeten, hoe donkerder rood hij zal worden.

  Wat voor smaak heeft geijkte wijn? In eik leeft een samenstelling bekend als vanilline. Zoals de naam al suggereert smaakt dit naar vanille. Wijn die lange tijd in een eik heeft gezeten, heeft dan ook een sterke vanille smaak. Een voorbeeld van zo’n wijn is Chardonnay. Andere aroma's die kunnen worden toegevoegd door eiken wijnvaten zijn mokka, karamel, toffee en honing.

  Om thuis te testen: koop een Chardonney die op leeftijd is gekomen in eik en een andere Chardonney die niet geijkt is, maar bijvoorbeeld oud geworden is in staal. Schenk beide wijnen in glazen en proef de ene na de andere. De niet geijkte wijn heeft een sterkere fruitsmaak en deze wijn bezit ook een sterkere zuursmaak. Een niet geijkte wijn is frisser of zoals wijnmakers ook wel zeggen: ‘de wijn is naakt’. Een geijkte wijn heeft wel een fruitsmaak, maar deze zal niet licht en fris smaken. Een geijkte wijn is daarentegen  meer uitgebalanceerd en kan sporen van vanille en andere aroma’s bevatten. Bovendien voelt deze wijn voller aan in de mond..

  Houd je niet van wijnen met veel eik? Drink dan geen Californische wijnen. Deze zijn vaak langer geijkt dan in andere regio’s in de wereld. Maar gelukkig zijn er zijn genoeg andere wijnen!

  Wil je meer weten over waarom en hoe wijnmaker voor het eerst geijkte wijn maakten? Lees dan ons artikel over de geschiedenis van het opslaan van wijn in eik.

  Deel deze kennis met vrienden:

 • Wat is Tannine ?

  Tanninegids voor wijn

  tannine-in-wijn-vinopio-be

  Tannine is een bekende term onder wijn liefhebbers. Als je weet wat tannine betekent, dan kun je meer genieten van de wijn. Echt waar! Je begrijpt de wijn beter en snapt hoe het komt dat sommige wijnen je hoofdpijn geven.

  “Je ervaart het effect van tannine elke keer als je een wijntje drinkt die een droge sensatie teweeg brengt in je mond”

  Tannine zijn natuurlijk verbintenissen die voorkomen in de schil van de druif. Het wetenschappelijke woord voor deze verbintenissen is polyfenolen. Polyfenolen laten de schil los als ze ondergedompeld worden in het druivensap. Dit gebeurt net nadat de druiven zijn geprest. Hierdoor krijgen sommige wijnen, zoals de Cabernet Sauvignon, hun karakteristieke droogheid. Je ervaart het effect van tannine als je wijn drink: het geeft een droge smaak in je mond. Afhankelijk van hoe droog je mond aanvoelt, kun je bepalen of de wijn veel of weinig tannine bevat. Wij zeggen dat een wijn die proeft naar tannine, tannine is.

  Een truc om te helpen tannine te herkennen bij het proeven: maak een kopje extra sterke zwarte thee. Tannine (looizuur) komt van nature voor in zwarte thee en de kenmerken ontstaan wanneer de thee een paar minuten langer dan aanbevolen is getrokken. Neem je daarna een slok, dan zal je onmiddellijk merken dat je lichte bitterheid in het midden van je tong proeft,  met een droogte aan de voorkant van je mond – dit is tannine.

  Waardoor heeft een wijn een sterke of zwakke tanninesmaak?

  Dit hangt af van hoe lang het sap in contact is geweest met de schil, de zaadjes en de stengels, nadat de druiven zijn geperst. Hoe langer de schil, de zaadjes en de stengel weken in het sap, hoe meer de tannine karakteristieke impact zullen hebben. Dit verklaard waarom rode wijn sterkere tannine eigenschappen heeft dan witte wijnen. Bij het produceren van rode wijn, wil de wijnmaker dat de schil invloed heeft op de kleur. Om dit te bereiken wordt meer tannine toegevoegd aan het sap. Door de karakteristieken van de tannine eruit te halen, maken de makers het mogelijk om een diepere complexiteit toe te voegen aan de wijn.

  Wijnmakers houden ook van tannine omdat het werkt als een natuurlijke antioxidant die de wijn beschermd. Dit is de voornaamste reden waarom bepaalde rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, zo oud-waardig kunnen zijn. En, zoals we ondertussen allemaal weten: antioxidanten zorgen er niet alleen voordat  wijnen ouder worden, ze zijn ook goed voor de mens! Vertel die voedingsdeskundige dus dat het niet nodig is om granaatappelsap te drinken. In plaats daarvan neem je gewoon een mooi glas rode wijn!

  black-tea-tannins-vintage

  Een nadeel van tannine is dat het bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaakt. Dit is echter zeldzaam. Hoofdpijn is veelal te danken aan het overmatig nuttigen van alcohol. Heb je toch last van tannine uit wijn? Drink dan witte wijnen. Deze bezitten veel minder tannine.

  Wist je trouwens dat pure chocolade en donker zwarte thee ook tannine bevatten?

  Deel deze kennis met vrienden !

 • Wat betekent de zuurgraad in wijn ?

  Zuurgraadgids voor wijn

  112-wijn-proeven-blog-vinopio-be

  Beeld je die eerst slok wijn in. De wijn is verfrissend en toch wrang. Vervolgens komt het woord “choquant” in je op.  Wat trekt je zo aan in deze wijn? Het smaakt zuur! Gaat je voorkeur uit naar deze sensatie, dan houd je van wijnen met een dominante of overheersende zure smaak.

  Wat is zuur in wijn?

  Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen. Als voorbeeld nemen we limonade. De tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drink, gecombineerd met de frisheid, is zuur. Dat is dan ook hetgene wat limonade zo lekker maakt en waarom het goed combineert met verschillende maaltijden

  “Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen.”

  Als iemand tegen je zegt dat de wijn choquant, licht of fris is, dan houdt dat in dat de wijn een hele goede zuurgraad heeft. Dit te vergelijken met  een citroen-drankje dat lekker licht en fris smaakt. Deze woorden worden gebruikt om over wijnen te praten: zowel witte wijnen als rode wijnen kunnen choquant zijn, fris, maar ook licht zijn.

  Een misconceptie is dat sommige wijnen zuur bevatten en andere niet. In feite hebben alle wijnen wel een beetje zuur. Zelf in een Cabernet Sauvignon, een wijn normaal diep en zacht is, speelt het zuur een belangrijke rol. Het helpt namelijk om al die verschillende smaken van de wijn te mengen en het zorgt ervoor dat elke smaak of sensatie meer uitgesproken is. Bevat wijn geen zuur dan zou de wijn plat en saai smaken. Het is dat hele kleine beetje zuur dat ervoor zorgt dat je smaakpupillen meer willen en de verschillende smaken herkennen.

  De gemakelijkste manier om over zuur te denken is door aan een glas met limonade te denken. Die tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drinkt, gecombineerd met de frisheid is zuur. Dat is het gene wat limonade drinken zo geweldig maakt en goed combineert met eten.

  limonade-vitage-verkoop-vinopio-be

  Ook al is in bijvoorbeeld witte wijn het zuur dominant, toch hoort de wijn in balans te zijn.  Men spreekt van een uitgebalanceerde wijn. Dit betekent dat de zuurgraad van de wijn goed combineert met de andere onderdelen. Kortom: het zuur mag niet overheersen, maar zorgt ervoor dat de wijn smaak krijgt en niet saai is om te drinken.

 • Wat zijn de benen van de wijn?

  wat-zijn-wijn-benen-vinopio-be

  We willen gelijk iets duidelijk stellen: de benen van de wijn zijn niet belangrijk!

  In alle jaren dat wij in wijn handelen, hebben wij nog nooit iemand ontmoet die dit fenomeen daadwerkelijk kon uitleggen. Ook konden ze niet uitleggen waarom ze belangrijk waren. Maar, voor het geval je toch ooit iemand tegenkomt die met je wilt praten over de benen van de wijn, geven we je toch een korte uitleg.

  De benen van de wijn worden door de fransen beschreven als “tranen van de wijn”. Het zijn de druppels of strepen die gevormd worden aan de binnenkant van een wijnglas als de wijn beweegt. Hoewel sommige mensen denken dat deze benen te maken hebben met de kwaliteit van de wijn, zoetheid of stroperigheid van de wijn: dat is niet zo. Het is in feite zo dat de benen van de wijn een beeld geven van de hoeveelheid alcohol die de wijn bevat. Dit gezegd, wij hebben ook nog nooit iemand ontmoet die de benen van de wijn correct kon lezen en ons kon vertellen welk percentage alcohol er in de wijn zat. En waarom zou je al die moeite doen als het alcoholpercentage op het etiket staat ?

  Deel deze kennis met vrienden

 • Hoe weet je of wijn naar kurk smaakt ?

  wijn smaakt naar kurkIedereen heeft weleens gehoord van een kurk-smaak aan wijn. Waarom smaakt de wijn naar kurk? We leggen je hier stap voor stap uit wat het betekent als wijn naar kurk smaakt en wat je moet doen als je zo’n fles gekocht hebt.

  Als een wijn niet naar kurk smaakt:

  Er drijven geen stukjes kurk in de wijn en de kurk is niet bedekt met kleine witte kristallen. Deze kristallen worden tartraat genoemd en zijn een natuurlijk bijproduct van sommige wijnen. Tartraat is overigens volkomen onschadelijk.

  Wat is dan wel een kurk-wijn? Een kurk-wijn is een wijn die besmet is met een kurk-schimmel. De besmetting geeft een zeer speciale geur en smaak. Beschimmelde kurk ontstaat bij een kleine percentage natuurlijke kurken die verkrijgbaar zijn. Uit recente studies is gebleken dat 5 procent van de wijnen met natuurlijke kurken besmet is met de schimmel.

  Hoe ontstaat een beschimmelde kurk?

  Kurk is gemaakt van een natuurlijke substantie, waardoor kleine micro-organisme het willen opeten. Dat gebeurde al toen het nog een deel was van de boom, maar ook toen het werd omgevormd tot een kurk. Daarna komen de airborne-schimmels in contact met de kurk en creëren zij een substantie die bekend is als TCA. De chemische samenstelling ruïneert de wijn op het moment dat de wijn ermee in contact komt.

  “Het drinken van kurk-wijn is niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaat echter wel ten koste van fijne ervaring van het drinken en proeven van wijn. Breng de fles wijn dan ook terug als je denkt dat deze naar kurk smaakt.

  De smaak en geur van kurk-wijn

  Hoe weet je nu of de wijn inderdaad slecht is? Een wijn die naar kurk smaakt, geeft een geur af die vergelijkbaar is met een bedompte beschimmeld kelder, een natte krant of een natte hond. Een typische kurk-wijn smaakt plat en saai; je proeft geen enkele fruitige karakters. Sommige mensen zijn van mening dat kurk-wijn smaakt alsof hij is samengeperst en dat de wijn een zure smaak heeft.

  hoe-weet-je-of-wijn-naar-kurk-smaakt-_-natte-hond-vinopio-be-wijnen-proeven

  Interessant: wetenschappers hebben een manier ontdekt om de TCA uit de wijn te halen. De wijn moet weken in een kruik van plastic met een gewatteerde dop voor ongeveer 15 minuten. Vervolgens wordt de wijn in een nieuw fles gegoten. De wettenschaper van UC Davis beweren dat TCA zich bindt aan de dop en dat zo de kurk smaak van de wijn verdwijnt.

  Ons advies: het leven is te kort om slechte wijn te drinken, dus retourneer de fles. Elke wijnwinkel die kurk-wijn niet terugneemt, is een winkel waar je niet moet zijn!

  Deel deze kennis met vrienden

 • Waarom zijn er zoveel verschillende smaken wijn?

  Een vraag die we vaak krijgen is waarom wijn niet alleen naar druiven proeft en ruikt, maar naar zoveel verschillende dingen. Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn? Hoe meer wijn je drinkt, hoe meer subtiele smaken opvallen. Voorbeelden zijn vanille, kruiden, tabak, tropisch fruit of zelf de lucht van zee. Natuurlijk voegen wijnmakers geen zeewater of kruiden aan de wijn toe.

  Waarom zoveel verschillende smaken?

  verschillende smaken wijnDruiven zijn een geweldig ontvankelijk en vooral gevoelig fruit. Elke beslissing die de wijnmaker maakt gedurende het proces, heeft een impact op de smaak en de geur van de wijn. Waar groeien de druiven? Hoe groeien ze? En wat gebeurt ermee als ze geperst zijn?

  Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn?

  Er is een gezegde onder wijnmakers; ‘De beste wijn start in de wijngaard’.  Goed boeren is gelijk aan goede wijn en dit is ook het moment dat de druiven voor het eerst in contact komen met elementen die invloed hebben op het ultieme karakter. Insecten zijn belangrijk voor de conditie van de druiven. De belangrijkste zijn de bijen. Als de druiven groeien in een wijngaard waar ook planten, kruiden, bloemen en grassoorten groeien dan absorberen de druiven de subtiele karakters van deze planten.

  Ook de lucht heeft impact op de smaak van de druiven tijdens de groei. In vele delen van de wereld, bijvoorbeeld in Spanje en Griekenland, wordt wijn verbouwd op een rotsige grond bij zee. Als de golven op de rosten slaan, ontstaat er een spray van zoutwater in de lucht. De zeelucht wordt opgenomen door de druiven die aan het rijpen zijn en voegen een geweldige smaak en geur van zeelucht toe aan de druiven.

  Nadat de druiven verhuizen van de wijngaard naar de kelder, heeft elke beslissing die de wijnmaker maakt, invloed op de smaak van de wijn. De manier waarop de wijnen geperst worden bijvoorbeeld, maar ook hoe de wijn ouder wordt. Is dit in een eiken of een stalen ton? Ook hoe lang de wijn in tonnen zit, is van invloed op de unieke smaak en geur van een wijn.

  Kortom: er zijn vele factoren die invloed hebben op de smaak en geur van de wijn. Het is dan ook niet verrassend dat je zoveel verschillende karakteristieken kunt proeven en ruiken. Daarom is het proeven van wijn ook zo leuk!

  Deel deze kennis met vrienden:

7 artikel(en)