U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

112 Soorten Wijn & Druiven

 • Alles Over Chardonnay Witte Wijn

  Chardonnay is zó populair

  chardonnay-witte-wijn-www-vinopio-be

  Dat is op zich ook niet zo vreemd: naar welke wijnregio je ook afreist, je treft minstens een wijngaard waar ze Chardonnay witte wijn produceren.

  Lees verder

 • Alles Over Bourgogne Wijnen

  Een gids voor Bourgogne wijnen

  een-gids-voor-bourgogne-wijnen-www-vinopio-be

  Bourgondië is een wijnregio in Frankrijk die bekend staat om de productie van beroemde rode en witte wijnen. De Bourgogne wijnen worden beschouwd als de beste die wijnen die je kunt kopen. Wist je dat dit overigens de regio is waar de duurste wijnen vandaan komen?

  Wat maakt Bourgondische wijnen zo speciaal?

  De wijnen worden als enige compleet beïnvloed door terroir. Terroir is een gevoel van plaats.

  Dit houdt in dat wanneer je de wijn drinkt, je volledig de smaken van de regio waar de wijn werd gemaakt, proeft. Terroir is dus het concept van de regio waaruit de druiven geteeld worden die zorgt voor een unieke kwaliteit.

  een-gids-voor-bourgogne-wijnen-romanee-conti-grand-cru-www-vinopio-be

  De regio Bourgondië is wereldwijd bekend om de productie van Pinot Noir en Chardonnay. Hierdoor worden Bourgondische wijnen ook zo bejubelt. De kwaliteit van de rode en witte Bourgondische wijnen worden geclassificeerd in vier categorieën.

  Hoe herken je Bourgondische wijn?

  Wanneer je een fles Bourgondische wijn koopt, is een van deze classificaties zichtbaar op het label van de fles:

  • Grand Cru - Deze classificatie is gereserveerd voor de beste wijngaarden. Ongeveer 2 procent van de wijngaarden in Bourgondië krijgt deze classificatie. Wijnen met deze classificatie krijgen de hoogste prijs en zijn een gewild item onder wijnverzamelaars.
  • Premier Cru – Deze wijnen worden geproduceerd door wijngaarden die bekend staat om hun kwaliteit, maar wel minder dan de Grand Cru. Ongeveer 12 procent van de wijngaarden in Bourgondië krijgen een Premier Cru label. Deze wijnen zijn aan de prijzige kant.
  • Village Wijnen – Dit zijn Bourgogne wijnen die gemaakt zijn van een combinatie van druiven uit verschillende wijngaarden. Wijngaarden die Village Wijnen produceren zouden net zo geclassificeerd moeten worden als de Primier of Grand Cru. Doordat dit niet gebeurt, kun je een goede wijn krijgen tegen een zachtere prijs.
  • Regionale Wijnen – Deze wijnen worden beschouwd als het laagste niveau van de classificatie. Dit zijn de wijnen die gemaakt zijn op basis van een combinatie van wijngaarden uit een verscheidenheid van dorpen binnen Bourgondië. Dit in tegenstelling tot een enkele dorp, zoals de Village wijnen. Deze wijnen hebben vaak simpel label en representeren 50 procent van alle wijnen die geproduceerd worden in Bourgondië. Dit zijn overigens prima wijnen, die geschikt zijn om meteen op te drinken.

  Laten we vooral niet vergeten: ook wordt een fles geclassificeerd als regionaal niveau. Deze wijnen worden nog steeds gemaakt in de beste wijnregio ter wereld!

     Roald Dahl noemde het proeven van Bourgondische  wijn:

  "Een orgasme op de tong".

  Ons assortiment Bourgogne wijn

  Ons assortiment Bourgogne wijnen kun je hier vinden. Neem gerust een kijkje in onze uitgebreide collectie!

 • Lees alles over Bordeaux wijnen

  Basisgids over Bordeaux Wijnen

  Bordeaux is de meest beroemde en begeerde wijn-mix in de wereld. Bordeaux Wijnen kennen een lange geschiedenis. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

  Waar komt de naam Bordeaux vandaan?

  Daar gaan we! Alhoewel er rode en witte Bordeaus wijnen zijn, wordt de naam Bordeaux voornamelijk geassocieerd met rode wijn. De rode Bordeaux wijnen zijn altijd met een blend Cabernet Sauvignon wijn en Merlot wijn, De verhoudingen zijn afhankelijk van de locatie en de producent die de rode Bordeaux wijn maakt. Deze wijn wordt gemaakt in de regio Bordeaux in Frankrijk.

  Verhouding Cabernet-Sauvignon en Merlot in Bordeaux

  Het Gironde-estuarium doorsnijdt de regio met zijn twee oevers: zo is er een linker oever en een rechter oever. Op welke oever de wijnmaker gevestigd is, is vaak kenmerkend voor de verdeling van de Merlot - Carbernet. Indien de wijnmakerij gevestigd is op de linker oever, zal de Bordeaux wijn meer  Cabernet Sauvignon bevatten dan Merlot. Is de wijnbrouwerij op de rechter oever gehuisvest,  dan zit er meer Merlot dan Cabernet Sauvignon in. De smaak van de wijn zal verschillen. Hier zijn de kenmerken per oever:  

  De bordeaux wijnen die gemaakt op de linker oever bezitten meer tannine, alcohol en aciditeit. Dit zijn krachtige, rijke wijnen. Over het algemeen wordt over deze wijn gezegd dat ze beter oud kunnen worden. De linker oever heeft de Bordeaux wijnen bekend gemaakt.

  De Bordeaux wijnen die gemaakt worden op de rechter oever zijn zachter, bezitten tannine, alcohol en aciditeit. Omdat Merlot een dominante druif is, zijn deze wijnen voller en worden ze normaal gesproken ook sneller gedronken dan de wijnen die gemaakt worden op de linker oever. Ze zijn dan ook minder duur.

  bordeaux-basisgids-www-vinopio-be

   

   

  bordeaux-basisgids-chateua-margaux-www-vinopi-be Naast Cabernet en Merlot, kunnen wijnbrouwer ook mengen met wijnen zoals Malbec, Petit Verdot en Cabernet Franc. Alhoewel een wijnbrouwer eigenlijk voor een Bordeaux-mix niet meer nodig heeft dan Merlot en Cabernet. Dit was de basis van de Bordeaux wijnen. De volgende vraag die we beantwoorden is:

  Waarom is Bordeaux zo populair?

  Het succes van de Bordeaux is vooral te wijden aan de locatie. Bordeaux heeft niet alleen een ideaal klimaat voor de teelt van druiven, maar Bordeaux is ook nog een belangrijke havenstad. Wijnbrouwers kregen hierdoor toegang tot verschillende regio’s in de wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Burgundy een andere bekende wijn uit deze regio, was het voor Bordeaux mogelijk om te kapitaliseren. Rijke kooplieden verlieten het land geregeld en namen elke keer flessen wijn mee. Hieraan heeft Bordeaux dan ook zijn wereldwijde bekendheid te danken.

  Rijke handelaren uit Groot-Brittannië en Nederland, die contact hadden met de wijnhandelaren uit Bordeaux, begonnen met het verzamelen van de wijn. Vanaf dat moment kreeg Bordeaux dan ook de reputatie van een heerlijke wijn met grote klasse. Bordeaux wijnen zijn ongekend populair. Er zijn dan ook veel flessen in verschillende kwaliteit- en prijsklassen op de markt. Die Bordeaux wijnen variëren van flessen gemaakt door kleinere producenten die bedoeld zijn om direct te drinken, tot flessen van top producenten. Prijzen variëren dan ook van 7.-- euro tot 30,-- euro ! De Bordeaux wijnen zijn geweldige wijnen voor speciale gelegenheden. Van verjaardag tot een avond met een geliefde bijvoorbeeld. Wat de reden ook is: Wij geloven dat Bordeaux wijnen gemaakt zijn om samen te drinken.

  Ons assortiment Bordeaux

  Je weet nu iets meer over Bordeaux, maar nu komt het belangrijkste. Ben je benieuwd naar ons assortiment bordeaux wijnen? Dat vind je hier!

 • Merlot wijnen

  Alles Over Merlot Wijnen

  Merlot zwarte vogel van de druif wijn www.vinopio.be

  Merlot, betekent is het Frans ‘kleine zwarte vogel’. De op twee na populairste rode druif staat bekend als zacht, rijp en elegant. De meeste Merlot wijnen zijn makkelijk te drinken en ze combineren goed bij de meeste gerechten. Dit is dan ook de wijn die aanbevolen wordt als je voor eerst rode wijn drinkt.

  Bekijk ons assortiment Merlot HIER.

  Merlot is de wijn die aanbevolen wordt als je voor eerst rode wijn drinkt”

  De Geschiedenis Aan Merlot Wijnen

  Er wordt gezegd dat de eerste keer dat deze druif werd gebruikt om wijn van te maken in het jaar 1700 was. Een Franse wijnmaker uit de Bordeaux regio zette Merlot op het label als een van de ingrediënt in zijn Bordeaux wijn-mix.

  Vanaf dat moment werd de druif vaker en vaker geplant in Bordeaux. Merlot staat bekend om zijn unieke eigenschappen zoals zachtheid en weelderige fruit.

  Merlot en Caubernet Sauvignon

  Al snel werd deze druif gecombineerd met een andere populaire druif uit de regio: Cabernet Sauvignon. De Cabernet Sauvignon en Merlot druiven vulde elkaar zo goed aan dat het de belangrijkste ingrediënten werden voor de wereldberoemde Bordeaux wijn-mix.

  Niet alleen in Frankrijk was de druif populair; ook andere delen van de wereld begonnen met het experimenteren. In Californië in de mid-negentiende eeuw werd de druif niet gemengd met Cabernet Sauvignon: Amerikaanse wijnmakers maakten de wijn 100 procent van Merlot. De druif groeide gemakkelijk en binnen no-time ontdekte men de Merlot wijnen.

  Merlot zwarte vogel van de druif wijn blauwe druiven www.vinopio.be

  Merlot: Smaak en Alcohol

  Merlot bevat minstens 13.5% alcohol. Dit kan zelfs oplopen naar 14.5%, zeker wanneer de druiven gekweekt zijn in warmere klimaten zoals Australië, Californië of Chili. Deze wijn heeft een plummy en chocolade-smaak. Merlot wordt bovendien beschouwd als een soepel en zeer makkelijk te drinken wijn.

 • Wat is Cabernet Sauvignon?

  Lees alles over Cabernet Sauvignon

  Cabernet Sauvignon wijnen www.vinopio.be

  In de 17de eeuw vond toevallig een kruising plaats tussen een rode Cabernet Franc druivenplant en een witte Sauvignon Blanc druivenplant. Tegenwoord is de Cabernet Sauvignon de populairste druif onder Europese en Amerikaanse wijndrinkers.

  Cabernet Sauvigon is een rode druif die bekend staat om zijn dikke, duurzame schil. Na de geboorte van de druif, werd Cabernet Sauvigon geadopteerd in verschillend wijngaarden in Frankrijk. Wijnboeren waren ten slotte al tijden op zoek naar naar een duurzame plant die gemakkelijk groeit. De Cabernet Sauvigon groeit overigens het meeste in de regio van Bordeaux.

  De Bordeaux wijnboeren waren op slag verliefd op deze druif die een hoog tannine gehalte bezit. Dit zorgde ervoor dat de wijn nog jaren kon evalueren in de flessen. Ze kwamen ook tot de conclusie dat Cabernet Sauvigon goed reageert op de eiken wijntonnen die op hun beurt weer mooie smaken meegaven aan de wijn. Het resultaat was een wijn met een volle body en een medium zuurgraad en die ook nog fantastisch matcht bij veel gerechten. Later startte de wijnboeren met het mengen van de Cabernet Sauvigon druif met bijvoorbeeld de Merlot- druif, waardoor werelds beroemdste wijn mengeling ontstond: de Bordeaux-mix.

  Geleidelijk groeide de Bordeauxwijn-mix uit tot een van de beroemdste en meest begeerde wijnen. Het merk Bordeaux ging de hele wereld over, maar ook de Cabernet Sauvigon druif werd wereldbekend. De druif werd door mensen over de hele wereld geplant. Men zei dat de Cabernet Sauvignon de grote kolonisator was, in ieder geval  totdat Merlot het stokje overnam in de jaren negentig.  

  Buiten het succes in Bordeaux, werd Cabernet Sauvignon ook razend snel populair in Californië. In 1976 versloeg de Carbernet Sauvignon van Stags’ Leap uit Napa Valley USA, de top Boredaux Chateaus. De winnaar werd uitgeroepen door een geblinddoekte jury in Parijs. Vanaf dat moment, werd California Cabernet Sauvignon gelanceerd in de hele wereld.

  Cabernet Sauvignon rood www.vinopio.be

  De Carbernet Sauvignon wijn, staat ze bekend om zijn donkere kleur, volle body en een alcohol percentage boven 13.5%. De meeste Cabernet Sauvigons, in het bijzonder die uit Californië, Australië en Chili, komen zelfs vakder in de buurt van de 14.5% en sommige zelfs boven 15%. De wijn is droog en heeft een gezonde dosis tannine; dit is ook wel de reden waarom je mond droog voelt als je sipt van de wijn. Vele mensen die Cabenet Sauvignon drinken, zeggen dat ze altijd de smaak proeven van groene peper, samen met tabak, cassis en donker fruit zoals kersen. Ook kun je in de wijn een vleugje vanille proeven. Dat komt doordat Carbernet Sauvignon wijn ouder is geworden eik.

  Cabernet Sauvignon is een wijn die gedronken hoort te worden met eten, gezien zijn zuurgraad, tannine en alcohol. We zijn van mening dat er geen vaste regels zijn voor de combinaties van gerechten en wijn. Je drinkt de wijn die je lekker vindt in combinatie met gerechten die jou smaken. Wel is de Cabernet Sauvignon een wijn die het beste tot zijn recht komt met voedsel dan zonder, want op zichzelf, kan het een overweldigend drankje zijn.

  Deel deze kennis met vrienden

   

 • Alles Over Barbera Wijn

  Waar komt Barbera wijn vandaan?

  Barbera is een rode Italiaanse wijn. De druif waar deze wijn van gemaakt wordt, staat in de top 3 van de meest geplante druiven in het hele land. Deze druif is bijna duizend jaar ouder dan Cabernet Sauvignon druif.

  Lees verder

 • Soorten wijn & druiven overzicht

  wines-grapes-varietals-icon

  Lees en lees alles over de meest populaire druiven en wijnen ter wereld. Van Merlot tot Malbec: hier vind je het. In een korte samenvatting vertellen we je alles wat je moet weten over de wijn waarin je geïnteresseerd bent.

  Hoofd Druiven & wijnen

  Bordeaux  bordeau-vinopio-be *Bordeau bestellen

  Burgundy  burgundy-vinopio-be

  Cabernet Sauvignon   cabernet-sauvignon-vinopio-be*Cabernet Sauvignon bestellen

  Chardonnay chardonnay *Chardonnay bestellen

  Chianti chianti-vinopio-be  *Chianti bestellen

  Malbec malbec-wijnen-vinopio-be *Malbec bestellen

  Merlot  merlot-vinopio-be  *Merlot bestellen

  Pinot Grigio / Gris   pinot-grigio-gris-vinopio-be *Pinot Grigio bestellen  *Pinot Gris bestellen

  Pinot Noir  pinot-noir-vinopio-be  *Pinot Noir bestellen

  Riesling  riesling-vinopio-be  *Riesling bestellen

  Rioja  *Rioja bestellen

  Rosé Wine  rose-wijn-vinopio-be  *Rosé Wijn bestellen

  Sauvignon Blanc  sauvignon-blanc-vinopio-be  *Sauvignon Blanc bestellen

  Moussserde wijnen  sparkel-wijnen-vinopio-be *Bruisende wijnen bestellen

  Syrah & Shiraz  syrah-shiraz-wijn-vinopio-be *Syrah wijnen bestellen  *Shiraz wijnen

  bestellen

  Zinfandel, rood & wit  zinfandel-rode-en-witte-wijn-vinopio-be  *Zinfandel bestellen

  Meer Druiven & Wijnen

  Barbera  barbera-vinopio-be  *Barbera bestellen

  Blaufrankisch  blaufrankisch-vinopio-be  *Blaufrankisch bestellen

  Cabernet Franc  cabernet-franc-vinopio-be  *Cabernet Franc bestellen

  Carmenere  carmenere-vinopio-be  *Carmenere bestellen

  Chenin Blanc  chenin-blanc-vinopio  *Chenin Blanc bestellen

  Gamay  gamay-vinopio-be *Gamay bestellen

  Grenache (Garnacha)  genache-vinopio-be  *Grenache bestellen

  Gewurztraminer  gewuztraminer-vinopio-be * Gewurztraminer bestellen

  Gruner Veltliner  gruner-veltliner-vinopio-be  *Gruner Veltliner bestellen

  Moscato  moscato-vinopio-be    *Moscato bestellen

  Nebbiolo  nebbiolo-wijnen-vinopio-be  *Nebbiolo bestellen

  Petite Sirah  petite-sirah-vinopio-be  * Petite Sirah bestellen

  Sauternes

7 artikel(en)