U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

112 Wijngids

  • Merlot wijnen

    Lees alles over Merlot

    Merlot zwarte vogel van de druif wijn www.vinopio.be

    Merlot, betekent is het Frans ‘kleine zwarte vogel’. De op twee na populairste rode druif staat bekend als zacht, rijp en elegant. De meeste Merlots zijn makkelijk te drinken en ze combineren goed bij de meeste gerechten. Dit is dan ook de wijn die aanbevolen wordt als je voor eerst rode wijn drinkt.

    Merlot is de wijn die aanbevolen wordt als je voor eerst rode wijn drinkt”

    Er wordt gezegd dat de eerste keer dat deze druif werd gebruikt om wijn van te maken in het jaar 1700 was. Een Franse wijnmaker uit de Bordeaux regio zette Merlot op het label als een van de ingrediënt in zijn Bordeaux wijn-mix. Vanaf dat moment werd de druif vaker en vaker geplant in Bordeaux. Merlot staat bekend om zijn unieke eigenschappen zoals zachtheid en weelderige fruit. Al snel werd deze druif gecombineerd met een andere populaire druif uit de regio: Cabernet Sauvignon. De Caberent Sauvignon en Merlot druiven vulde elkaar zo goed aan dat het de belangrijkste ingrediënten werden voor de wereldberoemde Bordeaux wijn-mix.

    Niet alleen in Frankrijk was de druif populair; ook andere delen van de wereld begonnen met het experimenteren. In Californië in de mid-negentiende eeuw werd de druif niet gemengd met Cabernet Sauvignon: Amerikaanse wijnmakers maakten de wijn 100 procent van Merlot. De druif groeide gemakkelijk en binnen no-time ontdekte men de Merlot wijnen.

    Merlot zwarte vogel van de druif wijn blauwe druiven www.vinopio.be

    Merlot bevat minstens 13.5% alcohol. Dit kan zelfs oplopen naar 14.5%, zeker wanneer de druiven gekweekt zijn in warmere klimaten zoals Australië, Californië of Chili. Deze wijn heeft een plummy en chocolade-smaak. Merlot wordt bovendien beschouwd als een soepel en zeer makkelijk te drinken wijn.

    Deel deze kennis met je vrienden:

  • Wat is Cabernet Sauvignon?

    Lees alles over Cabernet Sauvignon

    Cabernet Sauvignon wijnen www.vinopio.be

    In de 17de eeuw vond toevallig een kruising plaats tussen een rode Cabernet Franc druivenplant en een witte Sauvignon Blanc druivenplant. Tegenwoord is de Cabernet Sauvignon de populairste druif onder Europese en Amerikaanse wijndrinkers.

    Cabernet Sauvigon is een rode druif die bekend staat om zijn dikke, duurzame schil. Na de geboorte van de druif, werd Cabernet Sauvigon geadopteerd in verschillend wijngaarden in Frankrijk. Wijnboeren waren ten slotte al tijden op zoek naar naar een duurzame plant die gemakkelijk groeit. De Cabernet Sauvigon groeit overigens het meeste in de regio van Bordeaux.

    De Bordeaux wijnboeren waren op slag verliefd op deze druif die een hoog tannine gehalte bezit. Dit zorgde ervoor dat de wijn nog jaren kon evalueren in de flessen. Ze kwamen ook tot de conclusie dat Cabernet Sauvigon goed reageert op de eiken wijntonnen die op hun beurt weer mooie smaken meegaven aan de wijn. Het resultaat was een wijn met een volle body en een medium zuurgraad en die ook nog fantastisch matcht bij veel gerechten. Later startte de wijnboeren met het mengen van de Cabernet Sauvigon druif met bijvoorbeeld de Merlot- druif, waardoor werelds beroemdste wijn mengeling ontstond: de Bordeaux-mix.

    Geleidelijk groeide de Bordeauxwijn-mix uit tot een van de beroemdste en meest begeerde wijnen. Het merk Bordeaux ging de hele wereld over, maar ook de Cabernet Sauvigon druif werd wereldbekend. De druif werd door mensen over de hele wereld geplant. Men zei dat de Cabernet Sauvignon de grote kolonisator was, in ieder geval  totdat Merlot het stokje overnam in de jaren negentig.  

    Buiten het succes in Bordeaux, werd Cabernet Sauvignon ook razend snel populair in Californië. In 1976 versloeg de Carbernet Sauvignon van Stags’ Leap uit Napa Valley USA, de top Boredaux Chateaus. De winnaar werd uitgeroepen door een geblinddoekte jury in Parijs. Vanaf dat moment, werd California Cabernet Sauvignon gelanceerd in de hele wereld.

    Cabernet Sauvignon rood www.vinopio.be

    De Carbernet Sauvignon wijn, staat ze bekend om zijn donkere kleur, volle body en een alcohol percentage boven 13.5%. De meeste Cabernet Sauvigons, in het bijzonder die uit Californië, Australië en Chili, komen zelfs vakder in de buurt van de 14.5% en sommige zelfs boven 15%. De wijn is droog en heeft een gezonde dosis tannine; dit is ook wel de reden waarom je mond droog voelt als je sipt van de wijn. Vele mensen die Cabenet Sauvignon drinken, zeggen dat ze altijd de smaak proeven van groene peper, samen met tabak, cassis en donker fruit zoals kersen. Ook kun je in de wijn een vleugje vanille proeven. Dat komt doordat Carbernet Sauvignon wijn ouder is geworden eik.

    Cabernet Sauvignon is een wijn die gedronken hoort te worden met eten, gezien zijn zuurgraad, tannine en alcohol. We zijn van mening dat er geen vaste regels zijn voor de combinaties van gerechten en wijn. Je drinkt de wijn die je lekker vindt in combinatie met gerechten die jou smaken. Wel is de Cabernet Sauvignon een wijn die het beste tot zijn recht komt met voedsel dan zonder, want op zichzelf, kan het een overweldigend drankje zijn.

    Deel deze kennis met vrienden

     

  • Waarom en wanneer decanteren we wijn?

    Waarom en wanneer decanteren we wijn www.vinopio.be.vinopio.be

    Hoogstwaarschijnlijk heb je er al een in huis; een karaf.

    Geen idee hoe en waarom je de karaf zou gebruiken? Lees dan vooral verder. Wij leggen het je uit.

    Decanteren betekent het gieten van een wijn uit het ene object, bijvoorbeeld de fles, in een ander object. Hoewel er een heleboel mooie decanteerflessen op de markt zijn, is alles wat je nodig een ander leeg object. We decanteerden al met onder andere kunststof bakken, oppot flessen en zelfs andere lege flessen. En alhoewel ze er misschien niet zo mooi uitzien, het resultaat is hetzelfde.

    We decanteren wijn om zuurstof toe te voegen. Zoals we elders al besproken hebben (wijn laten draaien in je glas), doet zuurstof de wijn goed: het verbetert de wijn en zowel de smaak als de ronding verzacht.

    Zowel rode als witte wijn kun je decanteren. Wij decanteren de hele tijd. Er is geen wijn die slechter wordt van decanteren. Onze regel is dan ook: decanteer! Zelfs als je het alleen al doet omdat je denkt dat het er mooier uitziet.

    Door wijn te decanteren zorg je ervoor dat je gasten de wijn meer behagen. Decanteren maakt het drankje tenslotte soepeler. De meeste mensen vinden dit prettiger voor de smaakpapillen. Bovendien staat een mooie karaf prachtig op tafel. Men proeft tenslotte net zoveel met de ogen, als met de neus en de tong.

    Om wijn te decanteren, schenk je wijn uit de fles en in een decanteer-kan, of karaf. Laat de wijn ongeveer 15 tot 20 minuten staan voordat je het drankje in de glazen schenkt.

    Tegenwoordig is een ware een decanteer-hype gaande: wijn-gadgets die claimen beter te zijn dan de traditionele manier, veroveren de markt. Gadgets schenken bijvoorbeeld zelf wijn in een blender om nog meer zuurstof aan de wijn toe te voegen. Bij Vinopio denken wij dat de klassieke manier het beste werkt. Bovendien is het ook de meest elegante manier om wijn te serveren.

    Deel deze kennis met vrienden:

  • Wijn en gerechten combineren

    Wijn en gerechten combineren www.vinopio.be

    Een goed glas wijn en een heerlijke gerecht.

    Of nog beter: een heerlijke gerecht met een goed glas wijn dat erbij past. Wij zijn van mening dat er maar één ding belangrijk is: eet wat je lekker vindt in combinatie met de wijn waar jouw voorkeur naar uit gaat. Wij realiseren ons echter dat dit tegenstrijdig kan zijn met wat je hierover hebt gehoord. Daarom leggen we het graag aan je uit.

    In de afgelopen decennia is de nadruk komen te liggen op regels rondom wijn en gerechten: bepaalde kleuren of stijlen van wijn zouden alleen samengaan met bepaalde gerechten. Volgens ons zijn deze regels volledig uit de hand gelopen en leidt dit tot angst onder de liefhebbers van een goed glas wijn. Moet je altijd witte wijn bij vis serveren, omdat rode wijn de smaak van de vis domineert? Onzin!

    Het drinken van wijn zou altijd beter zijn zonder  vonnis

    Ga je voor die visschotel? Dan komt het er in feite op neer dat we je wel kunt kiezen voor een overweldigende rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Dit kan zelfs net zo aangenaam of aangenamer zijn dan een witte wijn. Het hangt echter allemaal af van de smaken in het gerecht en hoe de wijn dit beïnvloed.

    De druk die we ervaren als we wijnen met gerechten moeten combineren, komt voort uit nostalgie. Tegenwoordig gelooft men er stellig in dat je rode wijn combineert met vleesgerechten en witte wijn met visgerechten. Voor velen is het dan ook moeilijk om deze gewoonte te doorbreken. Gaat je voorkeur uit naar het combineren van wijn en gerechten via de regels? Negeer dan natuurlijk ons advies! Wij zeggen niet voor niets: ‘wijn gaat over jouw ervaring, niet die van iemand anders.’

    Echter, als je het in de wind slaan van de traditionele regels bevrijdend vindt, dan stellen wij voor dat je wijn kiest die past bij de je bezoek en natuurlijk; bij het seizoen.

    Kom je niet uit, gebruik dan onze wijn selector !

  • Oudste persoon ter wereld dronk elke week WIJN!

    Werelds oudste persoon schrijft haar rijpe oude leeftijd (122) toe aan een dieet van olijfolie, portwijn en 1kg chocolade per week.

    Oudste persoon ter wereld dronk elke week WIJN www.vinopio.be

    * Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen. Een andere naam voor port is portwijn, waarvan port de afkorting is.

    Deel deze kennis met vrienden:

    Bron https://en.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Calment#Health_and_lifestyle

  • De juiste temperatuur voor elke wijn

    Temperatuur van Mousserende wijn, rode wijn, witte wijn en rosé  wijn!

    De juiste temperatuur voor elke wijn www.vinopio.be

    Heeft de temperatuur van de wijn invloed op de smaakt? En zijn er ideale temperaturen voor verschillende soorten wijn? Jazeker! We vertellen je alles over de juiste temperatuur voor wijn. Het is gemakkelijk dan je denkt.

    Wijngids: de temperatuur

    We serveren wijn het liefst op de juiste temperatuur, omdat dit invloed heeft op hoe de wijn ruikt en proeft.

    Bubbels moet ijskoud geserveerd worden — 40 tot 50 graden

    We raden aan om mousserende wijnen een uur voordat je hem openmaakt in de vriezer te leggen. Vergeet de fles er niet uit te halen, anders ontploft hij! Weinig tijd? Zet de fles ongeveer 30 minuten in een ijsemmer voor een vergelijkbaar resultaat. Door de ijskoude temperatuur blijven de bubbels fijn in plaats van schuimend. Nadat je de fles opent en de mousserende wijn hebt ingeschonken, bewaar je de fles het beste open in een ijsemmer.

    Witte wijn en rosé worden koud geserveerd — 50 tot 60 graden

    Zet witte wijn en rosé meteen na het kopen in de koelkast. Wil je de witte wijn of rosé nog dezelfde dag drinken? Nadat de fles enkele uren in de koelkast heeft gestaan, is hij op de juiste temperatuur. Stop hem anders voor ongeveer 30 minuten in de vriezer. Dat zou de truc moeten zijn! Na het openen, zet je deze flessen liever niet in het ijs. In plaats daarvan laat je hem gewoon op tafel staan. De aroma's en karakter van de witte wijn en de rosé veranderen iets als de temperatuur langzaam stijgt, maar dit is alleen maar lekker.

    Rode wijn wordt gekoeld geserveerd — 60 tot 70 graden

    De meest voorkomende misvatting over rode wijn is dat je hem op kamertemperatuur drinkt of serveert. Koud opdienen is echter de beste manier om van dit drankje te genieten. Rode wijn plaats je een uur voordat je hem wilt drinken in de koelkast. Wil je de rode wijn sneller koelen? Leg hem dan voor maximaal 15 minuten in de vriezer. Na het openen mag de wijn op tafel blijven staan, zodat deze langzaam opwarmt.

     

    Deel deze kennis met vrienden

  • Waar bleef de Champagne zonder de vrouwen?

    Waar bleef de Champagne zonder de vrouwen?

    Waar bleef de Champagne zonder de vrouwen www.vinopio.be

    Meerdere vrouwen hebben over dit magische drankje verteld. Volgens de Markiezin de Pompadour was dit: “de enige wijn waarmee vrouwen mooi blijven na het drinken ervan”. En Marlène Dietrich zei: “deze wijn geeft je het gevoel dat het zondag is en dat de betere dagen naderen.”

    Aan het begin van de 19e eeuw vond de Grote Dame van de Champagne, Nicole Clicquot-Ponsardin, de techniek van de remuage met de tables de remuage (rekken) uit. Het maakte haar populair onder het Russische Hof en bij beroemde schrijvers zoals Mérimée en Poesjkin. Op het hoogtepunt van haar roem liet ze in Boursault een prachtig kasteel in Neo-Renaissancestijl bouwen dat geïnspireerd was op Chambord.

    Een andere emblematische vrouw van de champagne, Jeanne Pommery, nam de leiding over het gelijknamige champagnehuis: in 1861 liet ze een champagne brut (weinig gezoet) ontwikkelen en commercialiseerde ze deze met succes op de Engelse markt. Vandaag is de champagne brut de best verkochte champagne ter wereld.

    Deel deze kennis met vrienden

  • Een glas wijn voor het slapen doet wonderen voor je lijn

    Een glas wijn voor het slapen doet wonderen voor je lijn

    Een glas rode wijn drinken voor je gaat slapen. Dit kan ontzettend lekker zijn en - voor de slechte slapers - je helpen in slaap te vallen. Maar het is nog ergens goed voor, namelijk: afvallen.

    Een glas wijn voor het slapen doet wonderen voor je lijn www.vinopio.be

    Onderzoekers aan de Washington State University hebben onderzoek gedaan naar het effect van wijn op onze vetverbranding. Daaruit bleek dat wijn hier een positief effect op heeft. Dit komt door de polyfenool ‘Resveratrol’ (een antioxidant) die naast fruit ook in wijn te vinden is. Resveratrol zorgt ervoor dat bepaalde vetten worden omgezet, zodat deze beter te verbranden zijn. Drink je juist 's avonds een wijntje? Dan worden je zin voor tussendoortjes minder, wat weer gunstig is voor de lijn.

    Hoe is dit onderzocht? Muizen kregen een hoge concentratie vetten in hun voer. De muizen die daarnaast Resveratrol toegediend kregen, werden 40% minder dik dan de andere muizen. Wij als mensen hebben drie soorten vetten: wit, beige en bruin. Het te veel aan vetten dat je eet, wordt opgeslagen in wit vet (dit gaat bijvoorbeeld op je buik zitten). Door Resveratrol worden deze witte vetten omgezet in beige vetten - die makkelijker te verteren zijn.

    Dit is natuurlijk geen reden om te vaak naar de fles te grijpen, want te veel wijn (en daarmee alcohol) is een dikmaker ( en niet al te best voor je lever enz.). In wijn zit minder Resveratrol als in een hele vrucht. Wat je kunt nemen in plaats van wijn zijn blauwe bessen, frambozen, aardbeien, appels en druiven in vaste vorm. 

    Deel deze kennis met vrienden

    Bron: Washington State University en Woman’s Day en Jan Magazine.

  • Een glas rode wijn is net zo goed als een uur sporten

    Breng je wekelijks keurig je uurtjes door in de sportschool om gezond en fit te blijven, blijkt nu uit onderzoek dat rode wijn net zo gezond is als een uur sporten.

    Een glas rode wijn is net zo goed als een uur sporten www.vinopio.be

    Uit onderzoek dat is gedaan door de Universiteit van Alberta in Canada blijkt dat een glas rode wijn een net zo’n goede werking op je lichaam heeft als een uur sporten. Dit komt door het stofje resveratol dat in rode wijn zit. De positieve eigenschappen van dit stofje krijg je ook na een uur flink zweten in de sportschool. Eerlijk is eerlijk: neem dit nieuws wel met een figuurlijk korreltje zout!

    Onderzoeker Jason Dyck leidde het onderzoek en volgens hem zorgt resveratol voor een verbetering van je fysieke gezondheid. Zo zou het je hartfunctie en je spierenkracht kunnen verbeteren. Daarnaast zou rode wijn ook de kans op dementie en kanker verkleinen.

    Dit is natuurlijk heel fijn nieuws, vooral als je gek bent op rode wijn en iets minder op sporten. Hou natuurlijk wel in de gaten dat dit om één glas rode wijn gaat en niet een hele fles. Hoe lekker dat ook is, maar daar word je vooral een beetje dronken van.

    Toch is het niet de eerste keer dat blijkt dat rode wijn goede invloed op je lichaam kan hebben, want wist je dat:

    – Naast resveratol zit er in rode wijn ook het stofje tannine, wat eraan kan bijdragen dat je weerstand beter wordt en je minder snel verkouden bent.

    – Als één glas wijn dan toch net te weinig is en je er twee drinkt, dat dit toch nog een gunstig effect heeft. Uit Italiaans onderzoek blijkt namelijk dat dit leidt tot toename van seksueel verlangen bij vrouwen.

    – Rode wijn kan helpen bij overgewicht. Wetenschappers ontdekten dat het drinken van een glas tijdens het avondeten voorkomt dat er vet wordt opgeslagen.

    – Tot slot heeft de alcohol in wijn een verdunnende werking wat zorgt voor een goede doorbloeding van alle organen.

    Is de keuze rode wijn of sportschool makkelijk voor jou gemaakt of blijf je toch gewoon naar de sportschool gaan?

    Deel deze kennis met vrienden:

    Bron artikel http://www.huffingtonpost.co.uk/2016/01/08/a-glass-of-red-wine-is-the-equivalent-to-an-hour-at-the-gym-says-new-study_n_7317240.html#slide=aol_41142 &Bellesqa

  • Hoeveel wijn moet je drinken om je meest sexy zelf te zijn?

    Hoeveel wijn moet je drinken om je meest sexy zelf te zijn?

    Zoveel wijn moet je drinken om je meest sexy zelf te zijn www.vinopio.be

    Aantrekkelijker worden door wijn te drinken, is het echt te mooi om waar te zijn?

    Nee hoor. Wie twee glazen wijn drinkt, zou door zijn omgeving als aantrekkelijker beschouwd worden. Maar voor we te enthousiast aan het drinken gaan: drie glazen zijn dan weer te veel. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Bristol.

    Voor het onderzoek lieten de onderzoekers enkele studenten alcohol drinken. Van iedere student namen ze voor en na ieder glas een foto om deze vervolgens voor te leggen aan een tweede groep proefpersonen. Wat blijkt? De vrijwilligers vinden de studenten met een glaasje op aantrekkelijker dan de nuchtere personen. Na het tweede glas zijn de scholieren in de ogen van de proefpersonen nog knapper, maar na het derde glas gaat de aantrekkelijkheid achteruit. Hier geldt dus ook de boodschap: drink met mate.

    Maar hoe komt het dat je na twee glazen wijn niet alleen anderen knapper vindt, maar zelf ook aantrekkelijker wordt? Volgens de onderzoekers zijn er een aantal verklaringen. Alcohol zou bijvoorbeeld de bloedvaten verwijden, waardoor er een gezonde en aantrekkelijke blos op de wangen verschijnt. Daarnaast kan het groter worden van pupillen ook als verleidelijk worden gezien én maakt een ontspannen gezicht iemand knapper. Laat dat rode wijntje maar komen!

    Deel deze kennis met vrienden

    BronBron: http://alcalc.oxfordjournals.org/content/early/2015/02/25/alcalc.agv010.long: http://alcalc.oxfordjournals.org/content/early/2015/02/25/alcalc.agv010.long

     

Artikelen 1 tot 10 van 53 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6