Wat zijn geijkte wijnen?

Gids voor (niet-)geijkte wijnen

geijkte-wijn-vintageWat zijn geijkte wijnen, hoe werkt en waarom wordt wijn geijkt? Je leest het in dit artikel.

Waarom wordt wijn geijkt?

Veel wijnen hebben profijt van het contact met eiken vaten. Eik kan de kleur van wijn verbeteren en de smaak van de wijn verzachten en afronden. Bovendien voegt eik zijn eigen unieke karakteristieken toe aan wijn. Bijna alle rode wijnen en veel witte wijnen hebben tijd doorgebracht in eiken tonnen voordat ze werden gebotteld. Wijnmakers kiezen hiervoor, omdat zij van mening zijn dat het de smaak verbetert.

Hoe wordt wijn geijkt?

Wijnmakers gebruiken eik zoals koks zot gebruiken. Ze gebruiken het een beetje of juist heel veel om vervolgens andere smaken naar voren te brengen. Let op: een kok kan teveel zout gebruiken in een gerecht, dus een wijnmaker kan ook teveel eik gebruiken voor wijn. Als je voornamelijk de karakteristieken proeft van de eik in de plaats van het fruit, dan is de wijn niet uitgebalanceerd. Een wijn die smaakt naar vloeibare boter heeft teveel eik.

Hoe herken je een geijkte wijn?

Als een wijn in eiken wijnvaten ouder is geworden, dan voegt de eik haar eigen smaken en kleuren toe. Bij witte wijn geldt: hoe langer de wijn in de vaten heeft gezeten, hoe donkerder geel van kleur het drankje zal zijn. De wijn kan dan zelfs de kleur van stro hebben. Bij een rode wijn heeft de eik weinig effect op de kleur, maar ook hier geldt: hoe langer de wijn in het eiken wijnvat heeft gezeten, hoe donkerder rood hij zal worden.

Wat voor smaak heeft geijkte wijn?

In eik leeft een samenstelling bekend als vanilline. Zoals de naam al suggereert smaakt dit naar vanille. Wijn die lange tijd in een eik heeft gezeten, heeft dan ook een sterke vanille smaak. Een voorbeeld van zo’n wijn is Chardonnay. Andere aroma's die kunnen worden toegevoegd door eiken wijnvaten zijn mokka, karamel, toffee en honing.

Om thuis te testen: koop een Chardonney die op leeftijd is gekomen in eik en een andere Chardonney die niet geijkt is, maar bijvoorbeeld oud geworden is in staal. Schenk beide wijnen in glazen en proef de ene na de andere. De niet geijkte wijn heeft een sterkere fruitsmaak en deze wijn bezit ook een sterkere zuursmaak. Een niet geijkte wijn is frisser of zoals wijnmakers ook wel zeggen: ‘de wijn is naakt’. Een geijkte wijn heeft wel een fruitsmaak, maar deze zal niet licht en fris smaken. Een geijkte wijn is daarentegen  meer uitgebalanceerd en kan sporen van vanille en andere aroma’s bevatten. Bovendien voelt deze wijn voller aan in de mond..

Houd je niet van wijnen met veel eik? Drink dan geen Californische wijnen. Deze zijn vaak langer geijkt dan in andere regio’s in de wereld. Maar gelukkig zijn er zijn genoeg andere wijnen!

Wil je meer weten over waarom en hoe wijnmaker voor het eerst geijkte wijn maakten? Lees dan ons artikel over de geschiedenis van het opslaan van wijn in eik.

Deel deze kennis met vrienden:

" />

Wat zijn geijkte wijnen?

Wat zijn geijkte wijnen?

Gids voor (niet-)geijkte wijnen

geijkte-wijn-vintageWat zijn geijkte wijnen, hoe werkt en waarom wordt wijn geijkt? Je leest het in dit artikel.

Waarom wordt wijn geijkt?

Veel wijnen hebben profijt van het contact met eiken vaten. Eik kan de kleur van wijn verbeteren en de smaak van de wijn verzachten en afronden. Bovendien voegt eik zijn eigen unieke karakteristieken toe aan wijn. Bijna alle rode wijnen en veel witte wijnen hebben tijd doorgebracht in eiken tonnen voordat ze werden gebotteld. Wijnmakers kiezen hiervoor, omdat zij van mening zijn dat het de smaak verbetert.

Hoe wordt wijn geijkt?

Wijnmakers gebruiken eik zoals koks zot gebruiken. Ze gebruiken het een beetje of juist heel veel om vervolgens andere smaken naar voren te brengen. Let op: een kok kan teveel zout gebruiken in een gerecht, dus een wijnmaker kan ook teveel eik gebruiken voor wijn. Als je voornamelijk de karakteristieken proeft van de eik in de plaats van het fruit, dan is de wijn niet uitgebalanceerd. Een wijn die smaakt naar vloeibare boter heeft teveel eik.

Hoe herken je een geijkte wijn?

Als een wijn in eiken wijnvaten ouder is geworden, dan voegt de eik haar eigen smaken en kleuren toe. Bij witte wijn geldt: hoe langer de wijn in de vaten heeft gezeten, hoe donkerder geel van kleur het drankje zal zijn. De wijn kan dan zelfs de kleur van stro hebben. Bij een rode wijn heeft de eik weinig effect op de kleur, maar ook hier geldt: hoe langer de wijn in het eiken wijnvat heeft gezeten, hoe donkerder rood hij zal worden.

Wat voor smaak heeft geijkte wijn?

In eik leeft een samenstelling bekend als vanilline. Zoals de naam al suggereert smaakt dit naar vanille. Wijn die lange tijd in een eik heeft gezeten, heeft dan ook een sterke vanille smaak. Een voorbeeld van zo’n wijn is Chardonnay. Andere aroma's die kunnen worden toegevoegd door eiken wijnvaten zijn mokka, karamel, toffee en honing. Om thuis te testen: koop een Chardonney die op leeftijd is gekomen in eik en een andere Chardonney die niet geijkt is, maar bijvoorbeeld oud geworden is in staal. Schenk beide wijnen in glazen en proef de ene na de andere. De niet geijkte wijn heeft een sterkere fruitsmaak en deze wijn bezit ook een sterkere zuursmaak. Een niet geijkte wijn is frisser of zoals wijnmakers ook wel zeggen: ‘de wijn is naakt’. Een geijkte wijn heeft wel een fruitsmaak, maar deze zal niet licht en fris smaken. Een geijkte wijn is daarentegen  meer uitgebalanceerd en kan sporen van vanille en andere aroma’s bevatten. Bovendien voelt deze wijn voller aan in de mond.. Houd je niet van wijnen met veel eik? Drink dan geen Californische wijnen. Deze zijn vaak langer geijkt dan in andere regio’s in de wereld. Maar gelukkig zijn er zijn genoeg andere wijnen! Wil je meer weten over waarom en hoe wijnmaker voor het eerst geijkte wijn maakten? Lees dan ons artikel over de geschiedenis van het opslaan van wijn in eik. Deel deze kennis met vrienden:


Copyright © 2020 Vinopio