Wat is Tannine ?

Tanninegids voor wijn

tannine-in-wijn-vinopio-be

Tannine is een bekende term onder wijn liefhebbers. Als je weet wat tannine betekent, dan kun je meer genieten van de wijn. Echt waar! Je begrijpt de wijn beter en snapt hoe het komt dat sommige wijnen je hoofdpijn geven.

Lees verder

" />
We genieten van ons jaarlijks verlof van 29 maart t/m 14 april. U kunt zoals normaal een bestelling plaatsen maar de levertijd is wat langer. Verzending na 15 april 2024.
We genieten van ons jaarlijks verlof van 29 maart t/m 14 april. U kunt zoals normaal een bestelling plaatsen maar de levertijd is wat langer. Verzending na 15 april 2024.

Wat is Tannine ?

Wat is Tannine ?

Tanninegids voor wijn

tannine-in-wijn-vinopio-be

Tannine is een bekende term onder wijn liefhebbers. Als je weet wat tannine betekent, dan kun je meer genieten van de wijn. Echt waar! Je begrijpt de wijn beter en snapt hoe het komt dat sommige wijnen je hoofdpijn geven.
“Je ervaart het effect van tannine elke keer als je een wijntje drinkt die een droge sensatie teweeg brengt in je mond”

Wat is tannine precies?

Tannine zijn natuurlijk verbintenissen die voorkomen in de schil van de druif. Het wetenschappelijke woord voor deze verbintenissen is polyfenolen. Polyfenolen laten de schil los als ze ondergedompeld worden in het druivensap. Dit gebeurt net nadat de druiven zijn geprest. Hierdoor krijgen sommige wijnen, zoals de Cabernet Sauvignon, hun karakteristieke droogheid. Je ervaart het effect van tannine als je wijn drink: het geeft een droge smaak in je mond. Afhankelijk van hoe droog je mond aanvoelt, kun je bepalen of de wijn veel of weinig tannine bevat. Wij zeggen dat een wijn die proeft naar tannine, tannine is.
Een truc om tannine te helpen herkennen bij het proeven: maak een kopje extra sterke zwarte thee. Tannine (looizuur) komt van nature voor in zwarte thee en de kenmerken ontstaan wanneer de thee een paar minuten langer dan aanbevolen is getrokken. Neem je daarna een slok, dan zal je onmiddellijk merken dat je lichte bitterheid in het midden van je tong proeft,  met een droogte aan de voorkant van je mond – dit is tannine.

Sterke of zwakke tanninesmaak

Dit hangt af van hoe lang het sap in contact is geweest met de schil, de zaadjes en de stengels, nadat de druiven zijn geperst. Hoe langer de schil, de zaadjes en de stengel weken in het sap, hoe meer de tannine karakteristieke impact zullen hebben. Dit verklaart waarom rode wijn sterkere tannine eigenschappen heeft dan witte wijnen. Bij het produceren van rode wijn, wil de wijnmaker dat de schil invloed heeft op de kleur. Om dit te bereiken wordt meer tannine toegevoegd aan het sap. Door de karakteristieken van de tannine eruit te halen, maken de makers het mogelijk om een diepere complexiteit toe te voegen aan de wijn. Wijnmakers houden ook van tannine omdat het werkt als een natuurlijke antioxidant die de wijn beschermd. Dit is de voornaamste reden waarom bepaalde rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, zo oud-waardig kunnen zijn. En, zoals we ondertussen allemaal weten: antioxidanten zorgen er niet alleen voor dat wijnen ouder worden, ze zijn ook goed voor de mens! Vertel die voedingsdeskundige dus dat het niet nodig is om granaatappelsap te drinken. In plaats daarvan neem je gewoon een mooi glas rode wijn! black-tea-tannins-vintage Een nadeel van tannine is dat het bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaakt. Dit is echter zeldzaam. Hoofdpijn is veelal te danken aan het overmatig nuttigen van alcohol. Heb je toch last van tannine uit wijn? Drink dan witte wijnen. Deze bezitten veel minder tannine. Wist je trouwens dat pure chocolade en donker zwarte thee ook tannine bevatten? Deel deze kennis met vrienden !


Copyright © 2020 Vinopio