Wat is toch precies die zuurgraad in wijn? Stel je voor, je neemt een slok wijn en proeft een bepaalde zuurheid. De wijn kan verfrissend zijn en toch wrang.
Vervolgens komt het woord “choquant” in je op. Wat trekt je zo aan in deze wijn? Het smaakt zuur! Gaat je voorkeur uit naar deze sensatie, dan houd je van wijnen met een dominante of overheersende zure smaak.
Wat is de zuurgraad in wijn?
Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen. Als voorbeeld nemen we limonade. De tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drink, gecombineerd met de frisheid, is zuur. Dat is dan ook hetgene wat limonade zo lekker maakt en waarom het goed combineert met verschillende maaltijden.
“Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen.”
Wat is een goede zuurgraad in wijn?
Als iemand tegen je zegt dat de wijn choquant, licht of fris is, dan houdt dat in dat de wijn een hele goede zuurgraad heeft. Dit te vergelijken met een citroen-drankje dat lekker licht en fris smaakt. Deze woorden worden gebruikt om over wijnen te praten: zowel witte wijnen als rode wijnen kunnen choquant zijn, fris, maar ook licht zijn.
Een misconceptie is dat sommige wijnen zuur bevatten en andere niet. In feite hebben alle wijnen wel een beetje zuur. Zelf in een Cabernet Sauvignon, een wijn normaal diep en zacht is, speelt het zuur een belangrijke rol. Het helpt namelijk om al die verschillende smaken van de wijn te mengen en het zorgt ervoor dat elke smaak of sensatie meer uitgesproken is.
Bevat wijn geen zuur dan zou de wijn plat en saai smaken. Het is dat hele kleine beetje zuur dat ervoor zorgt dat je smaakpupillen meer willen en de verschillende smaken herkennen.
De gemakelijkste manier om over zuur te denken is door aan een glas met limonade te denken. Die tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drinkt, gecombineerd met de frisheid is zuur. Dat is het gene wat limonade drinken zo geweldig maakt en goed combineert met eten.
Ook al is in bijvoorbeeld witte wijn het zuur dominant, toch hoort de wijn in balans te zijn. Men spreekt van een uitgebalanceerde wijn. Dit betekent dat de zuurgraad van de wijn goed combineert met de andere onderdelen. Kortom: het zuur mag niet overheersen, maar zorgt ervoor dat de wijn smaak krijgt en niet saai is om te drinken.
Wat is toch precies die zuurgraad in wijn? Stel je voor, je neemt een slok wijn en proeft een bepaalde zuurheid. De wijn kan verfrissend zijn en toch wrang.
Vervolgens komt het woord “choquant” in je op. Wat trekt je zo aan in deze wijn? Het smaakt zuur! Gaat je voorkeur uit naar deze sensatie, dan houd je van wijnen met een dominante of overheersende zure smaak.
Wat is de zuurgraad in wijn?
Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen. Als voorbeeld nemen we limonade. De tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drink, gecombineerd met de frisheid, is zuur. Dat is dan ook hetgene wat limonade zo lekker maakt en waarom het goed combineert met verschillende maaltijden.
“Het zuur in de wijn, oftewel de ‘tintelende bitterheid’: het is wat de wijn fris maakt, wat je tong doet zabberen en waardoor je nog een slok wilt nemen.”
Wat is een goede zuurgraad in wijn?
Als iemand tegen je zegt dat de wijn choquant, licht of fris is, dan houdt dat in dat de wijn een hele goede zuurgraad heeft. Dit te vergelijken met een citroen-drankje dat lekker licht en fris smaakt. Deze woorden worden gebruikt om over wijnen te praten: zowel witte wijnen als rode wijnen kunnen choquant zijn, fris, maar ook licht zijn.
Een misconceptie is dat sommige wijnen zuur bevatten en andere niet. In feite hebben alle wijnen wel een beetje zuur. Zelf in een Cabernet Sauvignon, een wijn normaal diep en zacht is, speelt het zuur een belangrijke rol. Het helpt namelijk om al die verschillende smaken van de wijn te mengen en het zorgt ervoor dat elke smaak of sensatie meer uitgesproken is.
Bevat wijn geen zuur dan zou de wijn plat en saai smaken. Het is dat hele kleine beetje zuur dat ervoor zorgt dat je smaakpupillen meer willen en de verschillende smaken herkennen.
De gemakelijkste manier om over zuur te denken is door aan een glas met limonade te denken. Die tintelende bitterheid die je voelt als je een glas limonade drinkt, gecombineerd met de frisheid is zuur. Dat is het gene wat limonade drinken zo geweldig maakt en goed combineert met eten.
Ook al is in bijvoorbeeld witte wijn het zuur dominant, toch hoort de wijn in balans te zijn. Men spreekt van een uitgebalanceerde wijn. Dit betekent dat de zuurgraad van de wijn goed combineert met de andere onderdelen. Kortom: het zuur mag niet overheersen, maar zorgt ervoor dat de wijn smaak krijgt en niet saai is om te drinken.