Waarom zijn er zoveel verschillende smaken wijn?

Een vraag die we vaak krijgen is waarom wijn niet alleen naar druiven proeft en ruikt, maar naar zoveel verschillende dingen. Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn? Hoe meer wijn je drinkt, hoe meer subtiele smaken opvallen. Voorbeelden zijn vanille, kruiden, tabak, tropisch fruit of zelf de lucht van zee. Natuurlijk voegen wijnmakers geen zeewater of kruiden aan de wijn toe.

Waarom zoveel verschillende smaken?

verschillende smaken wijnDruiven zijn een geweldig ontvankelijk en vooral gevoelig fruit. Elke beslissing die de wijnmaker maakt gedurende het proces, heeft een impact op de smaak en de geur van de wijn. Waar groeien de druiven? Hoe groeien ze? En wat gebeurt ermee als ze geperst zijn?

Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn?

Er is een gezegde onder wijnmakers; ‘De beste wijn start in de wijngaard’.  Goed boeren is gelijk aan goede wijn en dit is ook het moment dat de druiven voor het eerst in contact komen met elementen die invloed hebben op het ultieme karakter. Insecten zijn belangrijk voor de conditie van de druiven. De belangrijkste zijn de bijen. Als de druiven groeien in een wijngaard waar ook planten, kruiden, bloemen en grassoorten groeien dan absorberen de druiven de subtiele karakters van deze planten.

Ook de lucht heeft impact op de smaak van de druiven tijdens de groei. In vele delen van de wereld, bijvoorbeeld in Spanje en Griekenland, wordt wijn verbouwd op een rotsige grond bij zee. Als de golven op de rosten slaan, ontstaat er een spray van zoutwater in de lucht. De zeelucht wordt opgenomen door de druiven die aan het rijpen zijn en voegen een geweldige smaak en geur van zeelucht toe aan de druiven.

Nadat de druiven verhuizen van de wijngaard naar de kelder, heeft elke beslissing die de wijnmaker maakt, invloed op de smaak van de wijn. De manier waarop de wijnen geperst worden bijvoorbeeld, maar ook hoe de wijn ouder wordt. Is dit in een eiken of een stalen ton? Ook hoe lang de wijn in tonnen zit, is van invloed op de unieke smaak en geur van een wijn.

Kortom: er zijn vele factoren die invloed hebben op de smaak en geur van de wijn. Het is dan ook niet verrassend dat je zoveel verschillende karakteristieken kunt proeven en ruiken. Daarom is het proeven van wijn ook zo leuk!

Deel deze kennis met vrienden:

" />

Waarom zijn er zoveel verschillende smaken wijn?

Waarom zijn er zoveel verschillende smaken wijn?
Een vraag die we vaak krijgen is waarom wijn niet alleen naar druiven proeft en ruikt, maar naar zoveel verschillende dingen. Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn? Hoe meer wijn je drinkt, hoe meer subtiele smaken opvallen. Voorbeelden zijn vanille, kruiden, tabak, tropisch fruit of zelf de lucht van zee. Natuurlijk voegen wijnmakers geen zeewater of kruiden aan de wijn toe.

Waarom zoveel verschillende smaken?

verschillende smaken wijnDruiven zijn een geweldig ontvankelijk en vooral gevoelig fruit. Elke beslissing die de wijnmaker maakt gedurende het proces, heeft een impact op de smaak en de geur van de wijn. Waar groeien de druiven? Hoe groeien ze? En wat gebeurt ermee als ze geperst zijn?

Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn?

Er is een gezegde onder wijnmakers; ‘De beste wijn start in de wijngaard’.  Goed boeren is gelijk aan goede wijn en dit is ook het moment dat de druiven voor het eerst in contact komen met elementen die invloed hebben op het ultieme karakter. Insecten zijn belangrijk voor de conditie van de druiven. De belangrijkste zijn de bijen. Als de druiven groeien in een wijngaard waar ook planten, kruiden, bloemen en grassoorten groeien dan absorberen de druiven de subtiele karakters van deze planten. Ook de lucht heeft impact op de smaak van de druiven tijdens de groei. In vele delen van de wereld, bijvoorbeeld in Spanje en Griekenland, wordt wijn verbouwd op een rotsige grond bij zee. Als de golven op de rosten slaan, ontstaat er een spray van zoutwater in de lucht. De zeelucht wordt opgenomen door de druiven die aan het rijpen zijn en voegen een geweldige smaak en geur van zeelucht toe aan de druiven. Nadat de druiven verhuizen van de wijngaard naar de kelder, heeft elke beslissing die de wijnmaker maakt, invloed op de smaak van de wijn. De manier waarop de wijnen geperst worden bijvoorbeeld, maar ook hoe de wijn ouder wordt. Is dit in een eiken of een stalen ton? Ook hoe lang de wijn in tonnen zit, is van invloed op de unieke smaak en geur van een wijn. Kortom: er zijn vele factoren die invloed hebben op de smaak en geur van de wijn. Het is dan ook niet verrassend dat je zoveel verschillende karakteristieken kunt proeven en ruiken. Daarom is het proeven van wijn ook zo leuk! Deel deze kennis met vrienden:


Related Products

Copyright © 2024 Vinopio