Is Rode Wijn Gezond?

Is Rode Wijn Echt Ongezond?

Is rode wijn gezond? In wijn zitten stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je weerbaarder wordt tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een ondersteunende functie.

De in de wijn aanwezige alcohol heeft een bloed verdunnende werking waardoor een betere doorbloeding van alle organen (ook hersenen en geslachtsorganen), zorg draagt voor een betere stofwisseling wat op haar beurt zorgt voor lichamelijk en psychisch welzijn.

Drink Gezond, Met Mate

Uitgangspunt in dit opzicht is; alles met mate. Een hoge alcoholconsumptie zal het zenuwstelsel verzwakken, wat alle positieve aspecten totaal in het negatieve zal doen omslaan.

Wat Zijn Gezondheidsvoordelen Van Wijn?

•Twee of meer glazen rode wijn per dag kunnen een flinke hoeveelheid loopneuzen besparen. Wie twee of meer glazen rode wijn per dag drinkt, zou volgens onderzoekers van de Harvard School of Public Health bijna de helft minder verkoudheden te verduren krijgen.

Uit een studie van het Henry Ford Hospital in Detroit blijkt dat een groep gezonde ratten die vooraf resveratrol toegediend kregen, minder kans te hebben op gehoorverlies na een lange periode van blootstelling aan luid lawaai.

Glaasje wijn tegen diabetes

Vrouwen die zes weken achter elkaar dagelijks 2 tot 3 glazen wijn drinken, zijn gevoeliger voor insuline dan vrouwen die geen alcohol drinken. Witte wijn zorgt ervoor dat er meer ontstekingsremmende adiponectine in het lichaam zit. En deze stof verkleint de kans op diabetes type 2.

De universiteit van Wageningen heeft dit in samenwerking met TNO ontdekt. Zij volgden 36 vrouwen, zes weken lang. Na die zes weken mochten ze alleen nog maar druivensap drinken. In de zes weken dat ze wijn dronken, bleek ook nog eens dat het LDL-cholesterol was gedaald. Dit is een factor die ook de kans op diabetes type 2 kan verlagen. Te veel alcohol is natuurlijk weer niet goed.

Wijn scherpt de geest

Wie een halve fles wijn per dag drinkt, heeft beter werkende hersenen dan geheelonthouders. Vooral vrouwen worden slimmer van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College in Londen. Eén glas alcoholhoudende drank maakt een mens scherper, slimmer dan de niet-drinker.

Het onderzoek is gehouden onder 6000 Britse ambtenaren. De alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter, zo bleek uit de rekensommen en taalopdrachten die de ambtenaren maakten. Dat het resultaat bij vrouwen sterker was dan bij mannen verklaren de onderzoekers met het feit dat vrouwen een andere stofwisseling hebben en dat ze alcohol sneller opnemen in hun bloed.

Het gunstige effect van alcohol zou volgens de onderzoekers vooral waar te nemen zijn bij iemand die vier tot vijf flessen wijn per week naar binnen tikt. Toch adviseren ze mensen die niet drinken om niet opeens met drinken te beginnen.

Want behalve dit positieve gevolg, heeft alcoholgebruik in grote hoeveelheden veel schadelijke effecten.

Schadelijke effecten van alcohol

Vier jaar geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers ook al tot de conclusie dat alcohol slim maakt. Zij roerden daarbij de discussie aan of je dergelijk nieuws moet publiceren. Het zou mensen inderdaad kunnen aanzetten tot drankmisbruik en mensen die gestopt zijn, kunnen laten terugvallen.

Maar, voegen deze onderzoekers uit Honolulu er dan ook maar waarschuwend aan toe: alcohol verhoogt ook de kans op dementie, dus op den duur zou het cognitieve functioneren (het denken) juist wel eens veel slechter kunnen worden.

Rode wijn tegen verkoudheid?

Heb jij ook vaak last van een verkoudheid? Hoge temperaturen, zoals een bad nemen, kunnen ervoor zorgen dat een verkoudheid gaat stoppen. Een warm bad of sauna voorkomt dat een virus in je neus gaat vermenigvuldigen. De ideale temperatuur is tussen de 37 en 40 graden. Door een halfuur in een bad te liggen, warmt je lichaamstemperatuur lichtjes op, waardoor je lichaam de infectie beter kan bestrijden.

Hoe kan een glas rode wijn nu een verkoudheid tegen gaan?

Een warm bad nemen is alvast één methode, maar een glas rode wijn drinken kan deze methode zeker versterken. Wanneer je twee glazen rode wijn per dag drinkt, help je je immuunsysteem bij het bestrijden van infecties. Door het aantal antioxidanten in wijn, kun je het risico op een verkoudheid laten dalen met maar liefst 40%. De stof tannine uit de schillen en pitten zijn van nature aanwezig in rode wijn, deze bieden een ondersteunende functie.

Rode wijn helpt niet alleen tegen een verkoudheid maar het verlaagt ook het risico op griep, hartaanval, dementie en beroertes …

Is Rode Wijn Gezond?

Het antwoord is tweezijdig. Er zitten natuurlijk voordelen aan, maar dit is de belangrijkste regel:

Drink met mate!

Je moet immers wel onthouden dat te veel rode wijn drinken ook ongezond is. Houd je aan 1 à 2 glazen rode wijn per dag, want te veel alcohol kan leiden tot veel schadelijke effecten.

" />

Is Rode Wijn Gezond?

Is Rode Wijn Gezond?

Is Rode Wijn Echt Ongezond?

Is rode wijn gezond? In wijn zitten stoffen die de weerstand van het menselijk lichaam ondersteunen, waardoor je weerbaarder wordt tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een ondersteunende functie. De in de wijn aanwezige alcohol heeft een bloed verdunnende werking waardoor een betere doorbloeding van alle organen (ook hersenen en geslachtsorganen), zorg draagt voor een betere stofwisseling wat op haar beurt zorgt voor lichamelijk en psychisch welzijn.

Drink Gezond, Met Mate

Uitgangspunt in dit opzicht is; alles met mate. Een hoge alcoholconsumptie zal het zenuwstelsel verzwakken, wat alle positieve aspecten totaal in het negatieve zal doen omslaan.

Wat Zijn Gezondheidsvoordelen Van Wijn?

•Twee of meer glazen rode wijn per dag kunnen een flinke hoeveelheid loopneuzen besparen. Wie twee of meer glazen rode wijn per dag drinkt, zou volgens onderzoekers van de Harvard School of Public Health bijna de helft minder verkoudheden te verduren krijgen.
 • Het drinken van 2 glazen rode wijn per dag leidt bij vrouwen tot een toename in seksueel verlangen. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 789 vrouwen van 18 tot 50 jaar die wonen in de Chianti-streek in Italië. Champagne heeft hetzelfde effect. Volgens het Franse onderzoeksbureau Ipsos associeert 62% van de Fransen champagne met ‘erotiek’ of ‘afrodisiac’.
 
 • Het bestanddeel dat rode wijn zo gezond maakt is resveratrol, een bestanddeel dat ook in fruit en vele planten is terug te vinden. Het remt je verouderingsproces af, en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Deze positieve invloed Al deze gunstige effecten op is spijtig genoeg niet voor iedereen bestemd. Om ervan te kunnen genieten moet je immers drager zijn van het SIRT 1 gen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken stelde men vast dat een lage concentratie aan resveratrol weinig of geen invloed heeft op energieproducerende hartcellen. Bij diegenen die over het juiste gen beschikt zorgt resveratrol voor een energieverhogend effect.
Uit een studie van het Henry Ford Hospital in Detroit blijkt dat een groep gezonde ratten die vooraf resveratrol toegediend kregen, minder kans te hebben op gehoorverlies na een lange periode van blootstelling aan luid lawaai.
 • De resultaten van al deze wetenschappelijke onderzoeken wijzen verder uit dat resveratrol de activiteit van mitochondriën extra stimuleert. Dit zijn de energieveranciers van je lichaamscellen, essentieel voor een lang en gezond leven. Ben je echter geen drager van het gen SIRT 1 dan werkt resveratrol niet.
 • Beschermt tegen herseninfarct. Rode wijn biedt je nog andere gezondheidsvoordelen. Het kan de schade veroorzaakt door een bloedklonter in je hersenen beperken. Dit wordt eveneens aan de aanwezigheid van resveratrol toegeschreven. Dit bestanddeel is ook aanwezig in de zaden en in de schil van blauwe druiven.
 • Wetenschappers kwamen tijdens hun recente onderzoeken ook tot de ontdekking dat resveratrol de beschermende kracht van het enzym 'heme oxygenase' verhoogt. Tijdens een beroerte komt dit enzym in werking en zorgt ervoor dat de cellen die té weinig zuurstof krijgen, niet afsterven.
 • Goed tegen overgewicht. Rode wijn helpt ook overgewicht bestrijden. Wetenschappers ontdekten immers dat het drinken van een glas tijdens de maaltijd voorkomt dat er vet wordt opgeslagen. Zij die dagelijks twee glazen rode wijn drinken hebben veel minder met overgewicht te kampen.
 • Collega-wetenschappers van de American Geriatrics Association toonden aan dat wijn ons in zekere mate beschermt tegen de oogaandoening macula degeneratie.
 • Rode wijn verhoogt de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Kies daarvoor wel voor de juiste druiven: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot.
 • Wijn als medicijn tegen Alzheimer: Aan twee verschillende Amerikaanse onderzoeksinstituten werden bewijzen gevonden dat de anti-oxidant resveratrol de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen gaat en zo de kans op Alzheimer kan verminderen.
 • Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van rode wijn de kans op longkanker bij rokers en ex-rokers verkleint. Rokers die minstens één glas per dag drinken, hebben zestig procent minder kans om longkanker te krijgen dan mensen die nooit rode wijn drinken. Bij witte wijn is effect niet aanwezig.
 • Polyphenolen, of plantaardige chemicaliën, zijn in relatief hoge niveau’s terug te vinden in rode wijn. Polyfenolen worden verondersteld om de niveaus van gas-stikstofmonoxide te stimuleren in het bloed. Die maken de bloedvaten wijder.
 • Nierstenen: Rode wijn inname vermindert het risico van niersteenvorming.

Glaasje wijn tegen diabetes

Vrouwen die zes weken achter elkaar dagelijks 2 tot 3 glazen wijn drinken, zijn gevoeliger voor insuline dan vrouwen die geen alcohol drinken. Witte wijn zorgt ervoor dat er meer ontstekingsremmende adiponectine in het lichaam zit. En deze stof verkleint de kans op diabetes type 2. De universiteit van Wageningen heeft dit in samenwerking met TNO ontdekt. Zij volgden 36 vrouwen, zes weken lang. Na die zes weken mochten ze alleen nog maar druivensap drinken. In de zes weken dat ze wijn dronken, bleek ook nog eens dat het LDL-cholesterol was gedaald. Dit is een factor die ook de kans op diabetes type 2 kan verlagen. Te veel alcohol is natuurlijk weer niet goed.

Wijn scherpt de geest

Wie een halve fles wijn per dag drinkt, heeft beter werkende hersenen dan geheelonthouders. Vooral vrouwen worden slimmer van alcohol. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College in Londen. Eén glas alcoholhoudende drank maakt een mens scherper, slimmer dan de niet-drinker. Het onderzoek is gehouden onder 6000 Britse ambtenaren. De alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen en dat maakt het cognitieve functioneren beter, zo bleek uit de rekensommen en taalopdrachten die de ambtenaren maakten. Dat het resultaat bij vrouwen sterker was dan bij mannen verklaren de onderzoekers met het feit dat vrouwen een andere stofwisseling hebben en dat ze alcohol sneller opnemen in hun bloed. Het gunstige effect van alcohol zou volgens de onderzoekers vooral waar te nemen zijn bij iemand die vier tot vijf flessen wijn per week naar binnen tikt. Toch adviseren ze mensen die niet drinken om niet opeens met drinken te beginnen. Want behalve dit positieve gevolg, heeft alcoholgebruik in grote hoeveelheden veel schadelijke effecten.

Schadelijke effecten van alcohol

 • alcoholvergiftiging
 • leveraandoeningen
 • verschillende vormen van kanker
 • hart- en vaatziekten
 • letsel als gevolg van verkeersongevallen
 • depressie
 • afhankelijkheid van alcohol
Vier jaar geleden kwamen Amerikaanse onderzoekers ook al tot de conclusie dat alcohol slim maakt. Zij roerden daarbij de discussie aan of je dergelijk nieuws moet publiceren. Het zou mensen inderdaad kunnen aanzetten tot drankmisbruik en mensen die gestopt zijn, kunnen laten terugvallen. Maar, voegen deze onderzoekers uit Honolulu er dan ook maar waarschuwend aan toe: alcohol verhoogt ook de kans op dementie, dus op den duur zou het cognitieve functioneren (het denken) juist wel eens veel slechter kunnen worden.

Rode wijn tegen verkoudheid?

Heb jij ook vaak last van een verkoudheid? Hoge temperaturen, zoals een bad nemen, kunnen ervoor zorgen dat een verkoudheid gaat stoppen. Een warm bad of sauna voorkomt dat een virus in je neus gaat vermenigvuldigen. De ideale temperatuur is tussen de 37 en 40 graden. Door een halfuur in een bad te liggen, warmt je lichaamstemperatuur lichtjes op, waardoor je lichaam de infectie beter kan bestrijden. Hoe kan een glas rode wijn nu een verkoudheid tegen gaan? Een warm bad nemen is alvast één methode, maar een glas rode wijn drinken kan deze methode zeker versterken. Wanneer je twee glazen rode wijn per dag drinkt, help je je immuunsysteem bij het bestrijden van infecties. Door het aantal antioxidanten in wijn, kun je het risico op een verkoudheid laten dalen met maar liefst 40%. De stof tannine uit de schillen en pitten zijn van nature aanwezig in rode wijn, deze bieden een ondersteunende functie. Rode wijn helpt niet alleen tegen een verkoudheid maar het verlaagt ook het risico op griep, hartaanval, dementie en beroertes …

Is Rode Wijn Gezond?

Het antwoord is tweezijdig. Er zitten natuurlijk voordelen aan, maar dit is de belangrijkste regel: Drink met mate! Je moet immers wel onthouden dat te veel rode wijn drinken ook ongezond is. Houd je aan 1 à 2 glazen rode wijn per dag, want te veel alcohol kan leiden tot veel schadelijke effecten.


Copyright © 2020 Vinopio