Iedereen heeft er wel eens van gehoord: Je wijn smaakt naar kurk. Waarom smaakt de wijn naar kurk? We leggen je hier stap voor stap uit wat het betekent als wijn naar kurk smaakt en wat je moet doen als je zo’n fles gekocht hebt.
Als een wijn niet naar kurk smaakt:
Er drijven geen stukjes kurk in de wijn en de kurk is niet bedekt met kleine witte kristallen. Deze kristallen worden tartraat genoemd en zijn een natuurlijk bijproduct van sommige wijnen. Tartraat is overigens volkomen onschadelijk.
Wat is dan wel een kurk-wijn? Een kurk-wijn is een wijn die besmet is met een kurk-schimmel. De besmetting geeft een zeer speciale geur en smaak. Beschimmelde kurk ontstaat bij een kleine percentage natuurlijke kurken die verkrijgbaar zijn. Uit recente studies is gebleken dat 5 procent van de wijnen met natuurlijke kurken besmet is met de schimmel.
Hoe ontstaat een beschimmelde kurk?
Kurk is gemaakt van een natuurlijke substantie, waardoor kleine micro-organisme het willen opeten. Dat gebeurde al toen het nog een deel was van de boom, maar ook toen het werd omgevormd tot een kurk. Daarna komen de airborne-schimmels in contact met de kurk en creëren zij een substantie die bekend is als TCA. De chemische samenstelling ruïneert de wijn op het moment dat de wijn ermee in contact komt.
“Het drinken van kurk-wijn is niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaat echter wel ten koste van fijne ervaring van het drinken en proeven van wijn. Breng de fles wijn dan ook terug als je denkt dat deze naar kurk smaakt.
De smaak en geur van kurk-wijn
Hoe weet je nu of de wijn inderdaad slecht is? Een wijn die naar kurk smaakt, geeft een geur af die vergelijkbaar is met een bedompte beschimmeld kelder, een natte krant of een natte hond. Een typische kurk-wijn smaakt plat en saai; je proeft geen enkele fruitige karakters. Sommige mensen zijn van mening dat kurk-wijn smaakt alsof hij is samengeperst en dat de wijn een zure smaak heeft.
Interessant: Wetenschappers hebben een manier ontdekt om de TCA uit de wijn te halen. De wijn dient te weken in een kruik van plastic met een gewatteerde dop voor ongeveer 15 minuten. Vervolgens wordt de wijn in een nieuw fles gegoten. De wettenschaper van UC Davis beweren dat TCA zich bindt aan de dop en dat zo de kurk smaak van de wijn verdwijnt.
Ons advies:het leven is té kort om slechte wijn te drinken, dus retourneer de fles. Een goede wijn handelaar, neemt wijn terug die naar kurk smaakt.
Deel deze kennis met vrienden
" />
The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Iedereen heeft er wel eens van gehoord: Je wijn smaakt naar kurk. Waarom smaakt de wijn naar kurk? We leggen je hier stap voor stap uit wat het betekent als wijn naar kurk smaakt en wat je moet doen als je zo’n fles gekocht hebt.
Als een wijn niet naar kurk smaakt:
Er drijven geen stukjes kurk in de wijn en de kurk is niet bedekt met kleine witte kristallen. Deze kristallen worden tartraat genoemd en zijn een natuurlijk bijproduct van sommige wijnen. Tartraat is overigens volkomen onschadelijk.
Wat is dan wel een kurk-wijn? Een kurk-wijn is een wijn die besmet is met een kurk-schimmel. De besmetting geeft een zeer speciale geur en smaak. Beschimmelde kurk ontstaat bij een kleine percentage natuurlijke kurken die verkrijgbaar zijn. Uit recente studies is gebleken dat 5 procent van de wijnen met natuurlijke kurken besmet is met de schimmel.
Hoe ontstaat een beschimmelde kurk?
Kurk is gemaakt van een natuurlijke substantie, waardoor kleine micro-organisme het willen opeten. Dat gebeurde al toen het nog een deel was van de boom, maar ook toen het werd omgevormd tot een kurk. Daarna komen de airborne-schimmels in contact met de kurk en creëren zij een substantie die bekend is als TCA. De chemische samenstelling ruïneert de wijn op het moment dat de wijn ermee in contact komt.
“Het drinken van kurk-wijn is niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaat echter wel ten koste van fijne ervaring van het drinken en proeven van wijn. Breng de fles wijn dan ook terug als je denkt dat deze naar kurk smaakt.
De smaak en geur van kurk-wijn
Hoe weet je nu of de wijn inderdaad slecht is? Een wijn die naar kurk smaakt, geeft een geur af die vergelijkbaar is met een bedompte beschimmeld kelder, een natte krant of een natte hond. Een typische kurk-wijn smaakt plat en saai; je proeft geen enkele fruitige karakters. Sommige mensen zijn van mening dat kurk-wijn smaakt alsof hij is samengeperst en dat de wijn een zure smaak heeft.
Interessant: Wetenschappers hebben een manier ontdekt om de TCA uit de wijn te halen. De wijn dient te weken in een kruik van plastic met een gewatteerde dop voor ongeveer 15 minuten. Vervolgens wordt de wijn in een nieuw fles gegoten. De wettenschaper van UC Davis beweren dat TCA zich bindt aan de dop en dat zo de kurk smaak van de wijn verdwijnt.
Ons advies:het leven is té kort om slechte wijn te drinken, dus retourneer de fles. Een goede wijn handelaar, neemt wijn terug die naar kurk smaakt.
Deel deze kennis met vrienden