De eerste stap van het wijn proeven, gebeurt nog voordat je met het glas draait, aan de wijn ruikt en ervan proeft. De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas. Door te kijken, krijg je een gevoel bij de kleur. Hoe moet je kijken naar wijn?
Tip: houdt het glas tegen een witte achtergrond, zodat de kleur beter te zien is.
“De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas’
Hoe ontstaat de kleur van wijn?
Nadat de druiven geperst zijn, ontstaat de desbetreffende kleur door het contact tussen de schil van de druif en het sap. Des te langer de wijn in contact komt met de schil, des te meer invloed de schil heeft op de kleur van de wijn.
De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf. Terug naar de wijn. Naast de schil kan Eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.
Wist je dat? Als de schillen van de druiven afgehaald zouden zijn, nog voordat ze geperst worden, dan zou wijn kleurloos zijn. De druif heeft dan namelijk geen contact gehad met de schil.
De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf.
Terug naar de wijn. Naast de schil kan ook het eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, dan zou je bijvoorbeeld eiken witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.
Kijken naar Witte Wijn
Is de kleur licht en helder, bijna helder of is het een diep gele, volle stro kleur? Lichte en heldere witte wijn waar je doorheen kunt kijken, hebben minimaal contact gehad met de schil van de druif. Deze wijnen zijn meestal helder en verfrissend, zoals limonade op een warme zomer dag. Typisch is dat deze wijnen niet gerijpt zijn in een eiken vat.( ---linken naar later artikel over eik vat).
Indien de witte wijn donkerder van kleur of voller geel is, dan is dit een teken dat de wijn gerijpt is in een eiken vat. Deze wijnen zijn soepel te drinken, maar wel voller en rijker van smaak.
Kijken naar Rode Wijn
Is deze licht rood is of zelfs een roze? Dan is de wijn licht en helder. Deze wijn heeft een frisse smaak. Bij een licht rode wijn is de kans groot dat de wijn niet ouder geworden is in eiken vaten. Die zorgen voor een zachtere, rondere en vollere smaak.
Is de tint van de rode wijn donkerder of neigt de kleur naar maroon of zelfs paars? Dan is de wijn gedurfder en rijker. Deze rode wijnen passen goed bij een diner met biefstuk. Hoe donkerder de kleur rood, hoe langer de wijn in houten eiken vaten heeft gelegen.
Je bent nu expert in lezen van de kleur van de wijn. Tijd om te draaien met je glas!
Deel deze kennis met je vrienden
" />
The store will not work correctly when cookies are disabled.
De eerste stap van het wijn proeven, gebeurt nog voordat je met het glas draait, aan de wijn ruikt en ervan proeft. De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas. Door te kijken, krijg je een gevoel bij de kleur. Hoe moet je kijken naar wijn?
Tip: houdt het glas tegen een witte achtergrond, zodat de kleur beter te zien is.
“De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas’
Hoe ontstaat de kleur van wijn?
Nadat de druiven geperst zijn, ontstaat de desbetreffende kleur door het contact tussen de schil van de druif en het sap. Des te langer de wijn in contact komt met de schil, des te meer invloed de schil heeft op de kleur van de wijn.
De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf. Terug naar de wijn. Naast de schil kan Eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.
Wist je dat? Als de schillen van de druiven afgehaald zouden zijn, nog voordat ze geperst worden, dan zou wijn kleurloos zijn. De druif heeft dan namelijk geen contact gehad met de schil.
De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf.
Terug naar de wijn. Naast de schil kan ook het eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, dan zou je bijvoorbeeld eiken witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.
Kijken naar Witte Wijn
Is de kleur licht en helder, bijna helder of is het een diep gele, volle stro kleur? Lichte en heldere witte wijn waar je doorheen kunt kijken, hebben minimaal contact gehad met de schil van de druif. Deze wijnen zijn meestal helder en verfrissend, zoals limonade op een warme zomer dag. Typisch is dat deze wijnen niet gerijpt zijn in een eiken vat.( ---linken naar later artikel over eik vat).
Indien de witte wijn donkerder van kleur of voller geel is, dan is dit een teken dat de wijn gerijpt is in een eiken vat. Deze wijnen zijn soepel te drinken, maar wel voller en rijker van smaak.
Kijken naar Rode Wijn
Is deze licht rood is of zelfs een roze? Dan is de wijn licht en helder. Deze wijn heeft een frisse smaak. Bij een licht rode wijn is de kans groot dat de wijn niet ouder geworden is in eiken vaten. Die zorgen voor een zachtere, rondere en vollere smaak.
Is de tint van de rode wijn donkerder of neigt de kleur naar maroon of zelfs paars? Dan is de wijn gedurfder en rijker. Deze rode wijnen passen goed bij een diner met biefstuk. Hoe donkerder de kleur rood, hoe langer de wijn in houten eiken vaten heeft gelegen.
Je bent nu expert in lezen van de kleur van de wijn. Tijd om te draaien met je glas!
Deel deze kennis met je vrienden