Je hebt gekeken naar de wijnen je hebt gedraaid met het glas. Maar er is er nog een stap in het wijn proeven die ook gebeurt voordat je de wijn drinkt: ruiken aan een wijnglas.
Waarom ruiken aan een wijnglas?
“Als je ruikt aan wijn dan bereid je je hersenen voor op de wijn die je zo gaat proeven”
Ons zintuig om te ruiken, heeft een uitzonderlijk effect op onze hersenen. Ruik je aan de wijn dan bereid je je hersenen voor op de wijn die je zo gaat proeven. Als je wilt weten hoe sterk dit effect is, probeer dan het volgende eens uit: houd je neus dicht en eet een aardbei. Halverwege het eten laat je je neus los. Je merkt direct hoeveel meer je proeft als je kunt ruiken tijdens het eten en drinken. Dit is dan ook de reden waarom ruiken aan de wijn zo belangrijk is bij het wijn proeven.
Leren hoe je wijn moet ruiken
Sluit je ogen en steek je neus helemaal in het glas. Adem diep in en ga na welke geuren je herkent. Een fout antwoord bestaat niet. Bij een witte wijn kun je bijvoorbeeld bananen, citroenschil, ananas of zelfs de geur van het strand ruiken. Bij een rode wijn ruik je misschien pruimen, kersen, aardbeien, pepers, pruimen of tobacco. Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten. Geuren die je niet kent of niet vaak hebt geroken, komen dus niet naar boven. Dat is de reden waarom mensen aan dezelfde wijn kunnen ruiken en toch andere dingen benoemen.
Door te ruiken aan wijn, kun je ook vaststellen of er iets mis is met het drankje in het glas. Een wijn die naar kurk smaakt, is niet prettig om te drinken. Het kan dan zijn dat de wijn ruikt naar natte kranten, een beschimmelde kelder, oude natte doeken of een natte hond. Als je niet zeker bent, vraag dan gerust aan je gezelschap of zij hetzelfde ruiken. Wees nooit bang om aan de ober te vragen wat hij of zij ervan vindt. Een wijn die naar kurk smaakt, zou vervangen moeten worden. Wijn kan overigens uitsluitend naar kurk kan smaken indien de fles verzegeld was en er een echte kurk op heeft gezeten. Als er gebruik is gemaakt van een schroefdop of een plastic kurk, kan er nooit sprake zijn van een kurksmaak.
We hebben geroken aan de wijn, dus onze smaakpapillen zijn er klaar voor. De volgende stap is het drinken van de wijn!
Deel deze kennis met vrienden !
" />
The store will not work correctly when cookies are disabled.
Je hebt gekeken naar de wijnen je hebt gedraaid met het glas. Maar er is er nog een stap in het wijn proeven die ook gebeurt voordat je de wijn drinkt: ruiken aan een wijnglas.
Waarom ruiken aan een wijnglas?
“Als je ruikt aan wijn dan bereid je je hersenen voor op de wijn die je zo gaat proeven”
Ons zintuig om te ruiken, heeft een uitzonderlijk effect op onze hersenen. Ruik je aan de wijn dan bereid je je hersenen voor op de wijn die je zo gaat proeven. Als je wilt weten hoe sterk dit effect is, probeer dan het volgende eens uit: houd je neus dicht en eet een aardbei. Halverwege het eten laat je je neus los. Je merkt direct hoeveel meer je proeft als je kunt ruiken tijdens het eten en drinken. Dit is dan ook de reden waarom ruiken aan de wijn zo belangrijk is bij het wijn proeven.
Leren hoe je wijn moet ruiken
Sluit je ogen en steek je neus helemaal in het glas. Adem diep in en ga na welke geuren je herkent. Een fout antwoord bestaat niet. Bij een witte wijn kun je bijvoorbeeld bananen, citroenschil, ananas of zelfs de geur van het strand ruiken. Bij een rode wijn ruik je misschien pruimen, kersen, aardbeien, pepers, pruimen of tobacco. Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten. Geuren die je niet kent of niet vaak hebt geroken, komen dus niet naar boven. Dat is de reden waarom mensen aan dezelfde wijn kunnen ruiken en toch andere dingen benoemen.
Door te ruiken aan wijn, kun je ook vaststellen of er iets mis is met het drankje in het glas. Een wijn die naar kurk smaakt, is niet prettig om te drinken. Het kan dan zijn dat de wijn ruikt naar natte kranten, een beschimmelde kelder, oude natte doeken of een natte hond. Als je niet zeker bent, vraag dan gerust aan je gezelschap of zij hetzelfde ruiken. Wees nooit bang om aan de ober te vragen wat hij of zij ervan vindt. Een wijn die naar kurk smaakt, zou vervangen moeten worden. Wijn kan overigens uitsluitend naar kurk kan smaken indien de fles verzegeld was en er een echte kurk op heeft gezeten. Als er gebruik is gemaakt van een schroefdop of een plastic kurk, kan er nooit sprake zijn van een kurksmaak.
We hebben geroken aan de wijn, dus onze smaakpapillen zijn er klaar voor. De volgende stap is het drinken van de wijn!
Deel deze kennis met vrienden !
September 21, 2016
|
View: 2207
|
Categories: 112 Wijn Proeven
|
By: natascha
|
Modify By: Draft at October 15, 2022