Chardonnay is zó populair
Dat is op zich ook niet zo vreemd: naar welke wijnregio je ook afreist, je treft minstens een wijngaard waar ze Chardonnay witte wijn produceren.
Deze witte wijn is bijvoorbeeld jarenlang oudere geworden, maar kan ook direct geconsumeerd worden. Hoe Chardonnay zo populair geworden en waarom heeft het momenteel iets wat slechte reputatie.
Chardonnay was geboren in de
Bourgogne regio van Frankrijk, waar het bekend staat als Witte
Bourgogne. Daar werd het drankje gewaardeerd voornamelijk gewaardeerd om zijn elegantie.
Wat maakt Chardonnay zo populair?
Vlak nadat de wijn bekend werd, begonnen wijnmakers uit de Champagne-regio de druif ook te kweken. Vervolgens gebruikten ze de druif als dominante ingrediënt voor hun Mousserende wijnen.
Alhoewel ze in hetzelfde land groeiden, kregen de Chardonnay druiven uit de Champagne-regio een heel andere karakteristiek dan die in de Bourgogne.
Wijnmakers realiseerden zich dat de druif een uniek talent had voor belichamen van de terrior, de regio en de streek waar de wijn is gegroeid. Geen twee plaatsen waar de geliefde druif groeit, smaakt de wijn hetzelfde. In veel regio’s zijn ze makkelijk te kweken. Mede hierdoor is de druif wereldwijd zo populair.
Hoe ontstaan verschillende Chardonnays?
Wijnmaker kwamen erachter dat een Chardonnay-druif die groeide in warme klimaten dan ook tropische smaken bevatte.
In koelere regio’s had de druif iets weg van appel en herfst-aroma's zoals paddenstoelen. Door deze diversiteit biedt de wijnliefhebbers letterlijk een wijnvoor elk seizoen en elke gelegenheid. Deze wereldwijde variatie maakt dat deze soort wijn extreem goed past bij zowel een zwoele zomeravond als een koud winteravond.
Als de populaire wijn zo veelzijdig is, waarom kreeg de wijn dan een slechte reputatie? Dat komt door de invloed van eiken vaten. Wijnmakers ontdekten namelijk dat de wijn ontzettend goed reageerde op rijping in eiken vatten. Een klein beetje eik in een Chardonnay is een goede zaak: het creëert een weeldige mondgevoel en geeft ons een kus vanille. Als de wijn te veel eik krijgt, gaat dit echter ten koste van de smaak.
Wat is geijkte chardonnay?
In de jaren tachtig en negentig startten wijnboeren met massaproductie van geijkte Chardonnay. Zij waren ervan overtuigd dat Amerikanen voornamelijk eik wilden.
Het teveel aan eik zorgde voor de zogenaamde boterbommen, oftewel een wijn die smaak naar vloeibare boter. Dit veroorzaakte bij veel wijndrinkers een negatief effect en veroorzaakte.
Tegenwoordig is er geen spraken meer van teveel ge-eikte wijn. De meeste wijnmakers willen wel dat hun wijn een beetje tijd doorbrengt in eiken-vaten. Je kunt teveel geikte wijn mijden door geen wijnflessen afkomstig uit massaproductie te kopen. Die worden meestal verkocht voor minder dan 8 euro per fles.
Een andere manier is om simpelweg alleen ongeeikte wijn te kopen.
Ons assortiment Chardonnay
vind je hier.