U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Vinopio

  • Hoe weet je of wijn naar kurk smaakt ?

    wijn smaakt naar kurkIedereen heeft er wel eens van gehoord: Je wijn smaakt naar kurk. Waarom smaakt de wijn naar kurk? We leggen je hier stap voor stap uit wat het betekent als wijn naar kurk smaakt en wat je moet doen als je zo’n fles gekocht hebt.

    Als een wijn niet naar kurk smaakt:

    Er drijven geen stukjes kurk in de wijn en de kurk is niet bedekt met kleine witte kristallen. Deze kristallen worden tartraat genoemd en zijn een natuurlijk bijproduct van sommige wijnen. Tartraat is overigens volkomen onschadelijk.

    Wat is dan wel een kurk-wijn? Een kurk-wijn is een wijn die besmet is met een kurk-schimmel. De besmetting geeft een zeer speciale geur en smaak. Beschimmelde kurk ontstaat bij een kleine percentage natuurlijke kurken die verkrijgbaar zijn. Uit recente studies is gebleken dat 5 procent van de wijnen met natuurlijke kurken besmet is met de schimmel.

    Hoe ontstaat een beschimmelde kurk?

    Kurk is gemaakt van een natuurlijke substantie, waardoor kleine micro-organisme het willen opeten. Dat gebeurde al toen het nog een deel was van de boom, maar ook toen het werd omgevormd tot een kurk. Daarna komen de airborne-schimmels in contact met de kurk en creëren zij een substantie die bekend is als TCA. De chemische samenstelling ruïneert de wijn op het moment dat de wijn ermee in contact komt.

    “Het drinken van kurk-wijn is niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaat echter wel ten koste van fijne ervaring van het drinken en proeven van wijn. Breng de fles wijn dan ook terug als je denkt dat deze naar kurk smaakt.

    De smaak en geur van kurk-wijn

    Hoe weet je nu of de wijn inderdaad slecht is? Een wijn die naar kurk smaakt, geeft een geur af die vergelijkbaar is met een bedompte beschimmeld kelder, een natte krant of een natte hond. Een typische kurk-wijn smaakt plat en saai; je proeft geen enkele fruitige karakters. Sommige mensen zijn van mening dat kurk-wijn smaakt alsof hij is samengeperst en dat de wijn een zure smaak heeft.

    hoe-weet-je-of-wijn-naar-kurk-smaakt-_-natte-hond-vinopio-be-wijnen-proeven

    Interessant: Wetenschappers hebben een manier ontdekt om de TCA uit de wijn te halen. De wijn dient te weken in een kruik van plastic met een gewatteerde dop voor ongeveer 15 minuten. Vervolgens wordt de wijn in een nieuw fles gegoten. De wettenschaper van UC Davis beweren dat TCA zich bindt aan de dop en dat zo de kurk smaak van de wijn verdwijnt.

    Ons advies: het leven is té kort om slechte wijn te drinken, dus retourneer de fles. Een goede wijn handelaar, neemt wijn terug die naar kurk smaakt.

    Deel deze kennis met vrienden

  • Stap voor stap wijn proeven

    wijn proeven 112 Wijn proeven 112

    Wijn proeven. Hoe werkt het?

    De enige vraag die belangrijk is: vind je de wijn lekker of niet? Zo simpel is het. Er bestaat echter wel een officiële manier van wijn proeven. Dat begint al voordat je van de wijn gedronken hebt. Bij Vinopio begrijpen we dat deze manier van wijn proeven intimiderend kan zijn. Daarom leggen we het stap voor stap uit, zodat jij de volgende keer zelfverzekerd en prettig wijnen proeft.

    Het is simpel: kijk, draai, ruik en proef. Hier gaan we:

    Deel deze kennis met vrienden:

  • Waarom zijn er zoveel verschillende smaken wijn?

    Een vraag die we vaak krijgen is waarom wijn niet alleen naar druiven proeft en ruikt, maar naar zoveel verschillende dingen. Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn? Hoe meer wijn je drinkt, hoe meer subtiele smaken opvallen. Voorbeelden zijn vanille, kruiden, tabak, tropisch fruit of zelf de lucht van zee. Natuurlijk voegen wijnmakers geen zeewater of kruiden aan de wijn toe.

    Waarom zoveel verschillende smaken?

    verschillende smaken wijnDruiven zijn een geweldig ontvankelijk en vooral gevoelig fruit. Elke beslissing die de wijnmaker maakt gedurende het proces, heeft een impact op de smaak en de geur van de wijn. Waar groeien de druiven? Hoe groeien ze? En wat gebeurt ermee als ze geperst zijn?

    Wat veroorzaakt de verschillende smaken wijn?

    Er is een gezegde onder wijnmakers; ‘De beste wijn start in de wijngaard’.  Goed boeren is gelijk aan goede wijn en dit is ook het moment dat de druiven voor het eerst in contact komen met elementen die invloed hebben op het ultieme karakter. Insecten zijn belangrijk voor de conditie van de druiven. De belangrijkste zijn de bijen. Als de druiven groeien in een wijngaard waar ook planten, kruiden, bloemen en grassoorten groeien dan absorberen de druiven de subtiele karakters van deze planten.

    Ook de lucht heeft impact op de smaak van de druiven tijdens de groei. In vele delen van de wereld, bijvoorbeeld in Spanje en Griekenland, wordt wijn verbouwd op een rotsige grond bij zee. Als de golven op de rosten slaan, ontstaat er een spray van zoutwater in de lucht. De zeelucht wordt opgenomen door de druiven die aan het rijpen zijn en voegen een geweldige smaak en geur van zeelucht toe aan de druiven.

    Nadat de druiven verhuizen van de wijngaard naar de kelder, heeft elke beslissing die de wijnmaker maakt, invloed op de smaak van de wijn. De manier waarop de wijnen geperst worden bijvoorbeeld, maar ook hoe de wijn ouder wordt. Is dit in een eiken of een stalen ton? Ook hoe lang de wijn in tonnen zit, is van invloed op de unieke smaak en geur van een wijn.

    Kortom: er zijn vele factoren die invloed hebben op de smaak en geur van de wijn. Het is dan ook niet verrassend dat je zoveel verschillende karakteristieken kunt proeven en ruiken. Daarom is het proeven van wijn ook zo leuk!

    Deel deze kennis met vrienden:

  • De wijn proeven

    Wijn proevenGefeliciteerd, je hebt alle stappen van het wijn proeven onder de knie. Je hebt gekeken naar de wijn, het glas draaid en geroken aan het drankje. Nu is het tijd voor de beloning: een slokje van de wijn proeven.

    Neem een slokje van je wijn en laat het een moment in je mond rusten. Sommige mensen laten de wijn ronddraaien in hun mond, zodat de het alle smaakpapillen aanraakt. Dit is niet nodig. Het idee is dat je de wijn in je mond laat rusten, zodat je de tijd neemt om een eerste indruk te krijgen. Hoe smaakt het? Proef je misschien een van de smaken die je hebt geroken? Slik de wijn daarna door.

    Heb je gezelschap? Praat dan over de wijn. Heb vertrouwen in wat je denkt. Denk je dat de wijn naar aardbeien smaakt en ruikt ? Denk je dat hij zoet is of juist droog ? Iedereen proeft verschillend en er is geen goed of fout antwoord. Wees niet geïntimideerd als iemand iets anders oppikt dan jij. Leun achterover, ontspan en neem nog een slok.

    Veel plezier met het wijn proeven!

    Deel deze kennis met vrienden

  • Hoe en waarom ruiken aan een wijnglas?

    ruiken aan een wijnglas

    Je hebt gekeken naar de wijn en je hebt gedraaid met het glas. Maar er is er nog een stap in het wijn proeven die ook gebeurt voordat je de wijn drinkt: ruiken aan een wijnglas.

    Waarom ruiken aan een wijnglas?

    “Als je ruikt aan wijn dan bereid je je hersenen voor op de wijn die je zo gaat proeven”

    Ons zintuig om te ruiken, heeft een uitzonderlijk effect op onze hersenen. Ruik je aan de wijn dan bereid je je hersenen voor op de wijn die je zo gaat proeven. Als je wilt weten hoe sterk dit effect is, probeer dan het volgende eens uit: houd je neus dicht en eet een aardbei. Halverwege het eten laat je je neus los. Je merkt direct hoeveel meer je proeft als je kunt ruiken tijdens het eten en drinken. Dit is dan ook de reden waarom ruiken aan de wijn zo belangrijk is bij het wijn proeven.

    Leren hoe je wijn moet ruiken

    Sluit je ogen en steek je neus helemaal in het glas. Adem diep in en ga na welke geuren je herkent. Een fout antwoord bestaat niet. Bij een witte wijn kun je bijvoorbeeld bananen, citroenschil, ananas of zelfs de geur van het strand ruiken. Bij een rode wijn ruik je misschien pruimen, kersen, aardbeien, pepers, pruimen of tobacco. Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten. Geuren die je niet kent of niet vaak hebt geroken, komen dus niet naar boven. Dat is de reden waarom mensen aan dezelfde wijn kunnen ruiken en toch andere dingen benoemen.

    Door te ruiken aan wijn, kun je ook vaststellen of er iets mis is met het drankje in het glas. Een wijn die naar kurk smaakt, is niet prettig om te drinken. Het kan dan zijn dat de wijn ruikt naar natte kranten, een beschimmelde kelder, oude natte doeken of een natte hond. Als je niet zeker bent, vraag dan gerust aan je gezelschap of zij hetzelfde ruiken. Wees nooit bang om aan de ober te vragen wat hij of zij ervan vindt. Een wijn die naar kurk smaakt, zou vervangen moeten worden. Wijn kan overigens uitsluitend naar kurk kan smaken indien de fles verzegeld was en er een echte kurk op heeft gezeten. Als er gebruik is gemaakt van een schroefdop of een plastic kurk, kan er nooit sprake zijn van een kurksmaak.

    We hebben geroken aan de wijn, dus onze smaakpapillen zijn er klaar voor. De volgende stap is het drinken van de wijn!

    Deel deze kennis met vrienden !

  • Waarom Draaien Met Een Wijnglas?

    draaien-met-een-wijnglas

    Je hebt de wijn bekeken  en vastgesteld wat de kleur betekent. Dan gaan we nu naar de volgende stap in het wijn proeven: draaien met een wijnglas.

    Er is geen goede of foute manier van het draaien van de wijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke techniek. Sommigen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en draaien alleen met de bovenkant. Anderen pakken het wijnglas op en draaien licht vanuit de pols. Als laatste zijn er nog mensen die extreem langzaam draaien: ze maken grandioze bewegingen alsof ze een stier te lijft te gaan met aan lasso. Wij raden je aan om deze laatste techniek te laten voor wat het is. Anders heeft je gezelschap wel erg veel geduld nodig…

    Waarom draaien we met een wijnglas?

    Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden. Er wordt dan ook wel gezegd ‘dat de wijn zich opent’. Als dat gebeurt, geeft het aroma’s af en wordt de wijn zachter. Wat alleen maar goed is. Teveel zuurstof zorgt er echter voor dat de wijn volledig zal oxideren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een glas wijn een nacht op tafel blijft staan. De zuurstof verdwijnt, waardoor de wijn plat of zelfs bitter smaakt.

    Tip: Als je wilt oefenen met het draaien van wijn, doe dan water in een wijnglas en probeer de verschillende technieken uit voor ongeveer 5 tot 10 seconden. Wij raden oefenen met water aan, omdat je geen vlekken maakt als de wijn per ongeluk uit je glas vliegt. Heb je de techniek onder de knie? Dan zal je merken dat je straks met allerlei soorten drankjes staat te draaien, uit gewoonte!

    Je bent nu expert in het draaien met een wijnglas. Dan gaan we verder met het leren ruiken van wijn

    Deel deze kennis met je vrienden:

  • Hoe moet je naar een wijn kijken?

    wijnen-proeven-vinopio-be-hoe-moet-je-naar-een-wijn-kijken

    De eerste stap van het wijn proeven, gebeurt nog voordat je met het glas draait, aan de wijn ruikt en ervan proeft. De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas. Door te kijken, krijg je een gevoel bij de kleur. Hoe moet je kijken naar wijn?

    Tip: houdt het glas tegen een witte achtergrond, zodat de kleur beter te zien is.

    “De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas’

    Hoe ontstaat de kleur van wijn?

    Nadat de druiven geperst zijn, ontstaat de desbetreffende kleur door het contact tussen de schil van de druif en het sap. Des te langer de wijn in contact komt met de schil, des te meer invloed de schil heeft op de kleur van de wijn.

    De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf. Terug naar de wijn. Naast de schil kan Eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.

    Wist je dat? Als de schillen van de druiven afgehaald zouden zijn, nog voordat ze geperst worden, dan zou wijn kleurloos zijn. De druif heeft dan namelijk geen contact gehad met de schil.

    De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf.

    Terug naar de wijn. Naast de schil kan ook het eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, dan zou je bijvoorbeeld eiken witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.

    Kijken naar Witte Wijn

    Is de kleur licht en helder, bijna helder of is het een diep gele, volle stro kleur? Lichte en heldere witte wijn waar je doorheen kunt kijken, hebben minimaal contact gehad met de schil van de druif. Deze wijnen zijn meestal helder en verfrissend, zoals limonade op een warme zomer dag. Typisch is dat deze wijnen niet gerijpt zijn in een eiken vat.(  ---linken naar later artikel over eik vat).

    Indien de witte wijn donkerder van kleur of voller geel is, dan is dit een teken dat de wijn gerijpt is in een eiken vat. Deze wijnen zijn soepel te drinken, maar wel voller en rijker van smaak.

    Kijken naar Rode Wijn

    Is deze licht rood is of zelfs een roze? Dan is de wijn licht en helder. Deze wijn heeft een frisse smaak. Bij een licht rode wijn is de kans groot dat de wijn niet ouder geworden is in eiken vaten. Die zorgen voor een zachtere, rondere en vollere smaak.

    Is de tint van de rode wijn donkerder of neigt de kleur naar maroon of zelfs paars? Dan is de wijn gedurfder en rijker. Deze rode wijnen passen goed bij een diner met biefstuk. Hoe donkerder de kleur rood, hoe langer de wijn in houten eiken vaten heeft gelegen.

    Je bent nu expert in lezen van de kleur van de wijn. Tijd om te draaien met je glas!

    Deel deze kennis met je vrienden

Artikelen 41 tot 47 van 47 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5