U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Vinopio

  • Hoe en waarom draaien met het glas?

    hoe-en-waarom-draaien-we-met-het-glas-vinopio-be-wijnen-proeven

    Je hebt de wijn bekeken  en vastgesteld wat de kleur betekent. Dan gaan we nu naar de volgende stap in het wijn proeven: het draaien van de wijn.

    Er is geen goede of foute manier van het draaien van de wijn. Iedereen heeft zijn eigen unieke techniek. Sommigen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en draaien alleen met de bovenkant. Anderen pakken het wijnglas op en draaien licht vanuit de pols. Als laatste zijn er nog mensen die extreem langzaam draaien: ze maken grandioze bewegingen alsof ze een stier te lijft te gaan met aan lasso. Wij raden je aan om deze laatste techniek te laten voor wat het is. Anders heeft je gezelschap wel erg veel geduld nodig…

    Waarom draaien we de wijn?

    Deze techniek zorgt ervoor dat er meer zuurstof in je wijn komt. Zuurstof is zowel een vriend, als een vijand van de wijn. In het begin is zuurstof geweldig, want zodra wijn zuurstof krijgt, begint het te ontleden. Er wordt dan ook wel gezegd ‘dat de wijn zich openend (Klopt dit woord?)’. Als dat gebeurt, geeft het aroma’s af en wordt de wijn zachter. Wat alleen maar goed is. Teveel zuurstof zorgt er echter voor dat de wijn volledig zal oxideren. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een glas wijn een nacht op tafel blijft staan. De zuurstof verdwijnt, waardoor de wijn plat of zelfs bitter smaakt.

    Tip: Als je wilt oefenen met het draaien van wijn, doe dan water in een wijnglas en probeer de verschillende technieken uit voor ongeveer 5 tot 10 seconden. Wij raden oefenen met water aan, omdat je geen vlekken maakt als de wijn per ongeluk uit je glas vliegt. Heb je de techniek onder de knie? Dan zal je merken dat je straks met allerlei soorten drankjes staat te draaien, uit gewoonte!

    Je bent nu expert in het draaien van de wijn. Dan gaan we verder met het leren ruiken van wijn

    Deel deze kennis met je vrienden:

  • Hoe moet je naar een wijn kijken ?

    wijnen-proeven-vinopio-be-hoe-moet-je-naar-een-wijn-kijken

    De eerste stap van het wijn proeven, gebeurt nog voordat je met het glas draait, aan de wijn ruikt en ervan proeft. De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas. Door te kijken, krijg je een gevoel bij de kleur. Tip: houdt het glas tegen een witte achtergrond, zodat de kleur beter te zien is.

    “De kleur van de wijn vertelt veel, daarom kijk je als eerste naar het drankje in het glas’

    Hoe ontstaat de kleur van wijn?

    Nadat de druiven geperst zijn, ontstaat de desbetreffende kleur door het contact tussen de schil van de druif en het sap. Des te langer de wijn in contact komt met de schil, des te meer invloed de schil heeft op de kleur van de wijn.

    De schil van een druif bezit eigen karakteristieken die impact hebben op de kleur. Dit is te vergelijken met de schil van een sinaasappel: die heeft een zuivere sinaasappel smaak. Een ander voorbeeld is dat de schil van een appel meer vezels bevat dan de appel zelf. Terug naar de wijn. Naast de schil kan Eiken wijnvat bepalen of de kleur van de wijn lichter of donkerder wordt. Waarom is de kleur van de wijn voor jou van belang? Kun je de kleur lezen, witte wijnen kunnen mijden als je die niet lekker vindt smaken.

    Wist je dat? Als de schillen van de druiven afgehaald zouden zijn, nog voordat ze geperst worden, dan zou wijn kleurloos zijn. De druif heeft dan namelijk geen contact gehad met de schil.

    Witte Wijn:

    Is de kleur licht en helder, bijna helder of is het een diep gele, volle stro kleur? Lichte en heldere witte wijn waar je doorheen kunt kijken, hebben minimaal contact gehad met de schil van de druif. Deze wijnen zijn meestal helder en verfrissend, zoals limonade op een warme zomer dag. Typisch is dat deze wijnen niet gerijpt zijn in een eiken vat.(  ---linken naar later artikel over eik vat).

    Indien de witte wijn donkerder van kleur of voller geel is, dan is dit een teken dat de wijn gerijpt is in een eiken vat. Deze wijnen zijn soepel te drinken, maar wel voller en rijker van smaak.

    Rode Wijn:

    Is deze licht rood is of zelfs een roze? Dan is de wijn licht en helder. Deze wijn heeft een frisse smaak. Bij een licht rode wijn is de kans groot dat de wijn niet ouder geworden is in eiken vaten. Die zorgen voor een zachtere, rondere en vollere smaak.

    Is de tint van de rode wijn donkerder of neigt de kleur naar maroon of zelfs paars? Dan is de wijn gedurfder en rijker. Deze rode wijnen passen goed bij een diner met biefstuk. Hoe donkerder de kleur rood, hoe langer de wijn in houten eiken vaten heeft gelegen.

    Je bent nu expert in lezen van de kleur van de wijn. Tijd om te draaien met je glas!

    Deel deze kennis met je vrienden

Artikelen 41 tot 42 van 42 in totaal

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5