Energie dranken

Energie dranken
Energie dranken
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van hoog naar laag sorteren

Een energiedrank of energydrink is een drank die een stimulerende werking op mensen kan hebben. Er zijn twee soorten energiedrankjes: de zogenaamde sportdrankjes en drankjes die bedoeld zijn voor het verbeteren van fysieke en mentale prestaties, hoewel deze werking soms wordt betwist. Dit artikel gaat over deze laatste categorie die vrijwel altijd onder de aanduiding energydrink wordt verkocht en waarvan een blikje een hoeveelheid cafeïne of soortgelijk bestanddeel bevat dat vergelijkbaar is met koffie.

Men kan in het algemeen stellen dat het effect komt van de toegevoegde cafeïne, ook de hoeveelheid suiker die in de drankjes zit kan de prestaties (kortdurend) verhogen. Ook andere stoffen, zoals taurine, leiden volgens de fabrikanten tot prestatieverhoging. Deze bewering is echter omstreden.

Een effect op het concentratievermogen of cognitieve prestaties kon niet aangetoond worden in een wetenschappelijke studie Ook op de sportprestaties kon de invloed niet worden aangetoond,hoewel een onderzoek uit 2001 wél een effect vond. Wel kon aangetoond worden dat bestuurders op lange autoritten langer wakker konden blijven.Dit effect is waarschijnlijk volledig toe te schrijven aan het effect van de cafeïne.Voor wat betreft invloed op de reactiesnelheid lijkt taurine geen meerwaarde te hebben. In onderzoek lijkt taurine het effect van cafeïne zelfs te verminderen.

Negatieve effecten, vooral bij hoge doses, zijn gejaagdheid (stress en/of een angstig en paniekerig gevoel), verhoging van- en schommeling van de bloedglucosespiegel, kortstondige osmotische diarree, hoofdpijn, hartkloppingen en misselijkheid.Bij regelmatig of dagelijks gebruik draagt het ook bij aan het ontstaan van overgewicht en tandbederf. Indien cafeïne en andere bestanddelen zoals taurine nog in een te hoge concentratie in het bloed aanwezig zijn, kan dit leiden tot slapeloosheid, wat overdag weer kan leiden tot slaperigheid. Bij langdurig gebruik kan hier een vicieuze cirkel ontstaan. Men drinkt de drankjes om slaperigheid en vermoeidheid tegen te gaan, maar kan niet slapen doordat men bijvoorbeeld in de avonduren ook nog energie drank nuttigt.

Ingrediënten die in de meeste energie dranken voorkomen zijn:

 • Water
 • Suiker. Met uitzondering van de suikervrije varianten bevatten energiedrankjes zeer veel suiker: 105 à 149 gr per liter, vergelijkbaar met frisdranken als cola.
 • Cafeïne (vaak ook in de vorm van guaraná). De meeste energiedranken bevatten 320 mg cafeïne per liter, conform de maximum toegelaten hoeveelheid cafeïne in gearomatiseerde drankjes zonder alcohol.[Bullit en enkele huismerken van winkelketens bevatten iets minder, 300 mg per liter. Een blikje van 250ml bevat dan met 80mg ongeveer evenveel cafeïne als een kop koffie.
  De aanbevolen doses voor cafeïne hangen af van de leeftijd en de gezondheidstoestand van de persoon. Voor een volwassene wordt een maximum van 400 mg per dag aangeraden. Voor een kind bedraagt de toelaatbare dagelijkse dosis 2,5 mg per kilogram lichaamsgewicht: d.i. 45 mg per dag op de leeftijd van 5-6 jaar, 60 mg per dag rond de leeftijd van 7-9 jaar en 85 mg per dag voor kinderen van 10-12 jaar
 • Taurine of glucuronolacton. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid is de blootstelling aan taurine en glucuronolacton via regelmatige consumptie van energiedrankjes geen reden voor bezorgdheid, uitgaande van een gemiddelde consumptie van 125 ml (half blikje) per persoon per dag en een hoge dagelijkse consumptie van 350 ml (1,4 blikje). De waargenomen negatieve gezondheidseffecten zijn vooral toe te schrijven aan de consumptie van grote hoeveelheden cafeïne[
 • Vitaminen (vaak de B-groep, waaronder ook inositol)
 • Mineralen
 • Kunstmatige smaakstoffen
 • Kleurstoffen
 • Ginseng, verbetert de concentratie en beweging.

Vaak worden aan energiedrankjes stoffen toegevoegd die het effect van cafeïne versterken. Guaraná bevat eveneens 40 tot 90 mg cafeïne en aan cafeïne verwante stoffen per gram droge stof en heeft hetzelfde stimulerende effect. Ook taurine zou de effecten van cafeïne op het zenuwstelsel kunnen versterken. Diet- of lightvarianten bevatten de zoetstoffen acesulfaam-K, aspartaam en/of sucralose.

Copyright © 2020 Vinopio